pjimage (54)
PULS GRADA · zdravlje

Čokolada ima više od 600 aromatičnih supstanci, a pored zadovoljavanja naših čula, ona i te kako utiče i na naše zdravlje.

Blagodeti tamne čokolade osetne su već nakon konzumiranja prve kockice. Naime, kada jedete čokoladu, u mozgu se povećava lučenje serotonina i dopamina, hormona koji pozitivno utiču na raspoloženje. Osim toga, kakao se apsorbuje u krvotok, što rezultira osećajem zadovoljstva.

Iako većina ljudi nije izbirljiva po pitanju vrste i ukusa čokolade, činjenica je da neke vrste imaju bolje dejstvo na telo od drugih.

Tako, na primer, tamna čokolada koju čini barem 85 odsto kakaa najviše podstiče lučenje pomenutih hormona koji bude dobar osećaj, smanjujući anksioznost i osećanja depresije.

Bela čokolada takođe povećava nivo dopamina u mozgu, iako ne tako efikasno kao njen tamni kolega.

Pored ovih trenutnih prednosti, konzumiranje čokolade ima i dugosežne pozitivne efekte po zdravlje. Brojne zdravstvene koristi od konzumiranja umerenih količina uključuju smanjenje upala, sniženje šećera u krvi i smanjenje nivoa LDL holesterola.

Čokolada takođe poboljšava interakciju između naših moždanih ćelija, što pozitivno utiče na fokus i pamćenje. Osim toga, konzumiranje čokolade poboljšava dotok krvi u mozak, srce i pluća, rezultirajući nižim krvnim pritiskom, koji traje više od dva sata, i nastavlja se kada povremeno konzumirate kakao tokom dana.

Ipak, prednosti tamne čokolade ne odnose se i na druge slatkiše. Šećerne grickalice takođe pružaju trenutni utisak veće energije i boljeg raspoloženja, ali, za razliku od njih, tamna čokolada sadrži dosta manje dodatnog šećera. To znači da ima bolju ukupnu hranljivu vrednost zahvaljujući antioksidansima koji se nalaze u kakau.

Međutim, i pored svih prednosti, čokolada i dalje sadrži kalorije, šećer i masnoće, pa je ne treba preterano konzumirati.

danielle-macinnes-49772-unsplash Da li i muškarci imaju biološki sat? photo-1543076599-c70d85801510 Ovo je najbolji položaj za spavanje photo-1490645935967-10de6ba17061 Da li bi ovo mogla da bude ključna namirnica za gubitak težine? dandelion-1452219_1920 Ove iznenađujuće stvari pogoršavaju alergije · ·