Film Title: Green Book
KULTURA · film/TV

U večeri punoj iznenađenja, Piter Farelijev film „Zelena knjiga“ je izašao kao veliki pobednik. Ova priča o afroameričkom pijanisti Donu Širliju (Maheršala Ali) i njegovom šoferu Toniju Valelongi (Vigo Mortensen) na turneji po jugu SAD za vreme rasne segregacije ’60-ih je nagrađena Oskarom za najbolji film. Osim toga, Maheršala Ali je za svoju rolu u ovom filmu dobio Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu, a „Zelena knjiga“ je takođe nagrađena i Oskarom za najbolji originalni scenario.

Drugi veliki pobednik na 91. dodeli Oskara bio je film Boemska rapsodija o grupi Queen i njenom pevaču Frediju Merkjuriju koji je trijumfovao u čak četiri kategorije. On je završio sa nagradama Američke filmske akademije za najbolji zvuk, zvučne efekte, montažu i glavnu mušku ulogu (Rami Malek).

Netflix-ovoj drami Roma je izmakla nagrada za najbolji film, iako su je mnogi smatrali najvećim favoritom pre ceremonije. Ipak, ona je dobila Oskara za najbolji strani film, a njen režiser Alfonso Kuaron je zaradio svog drugog Oskara za najbolju režiju (prvi je dobio za film Gravitacija), kao i Oskara za najbolju fotografiju.

Oskar za najbolju žensku glavnu ulogu je pripao Oliviji Kolman za njenu ulogu britanske kraljice Ane u filmu Miljenica, dok je nagrada za najbolju žensku sporednu ulogu završila u rukama Redžine King (Šapat ulice). Marvelom blokbaster Crni Panter je pobedio u kategorijama: najbolja muzika, najbolja scenografija i najbolja kostimografija.

Ceremonija dodele Oskara je otvorena nastupom grupe Queen i Adama Lamberta, a zapažen nastup su još imali i Lejdi Gaga i Bredli Kuper. Oni su dobili ovacije za svoju emotivnu izvedbu nagrađene pesme Shallow iz filma Zvezda je rođena.


Vrata do vrata_snimanje Nova humoristička serija „Vrata do vrata“ Leonardo DiCaprio Martin Scorsese Portraits, New York, USA Dikaprio i Skorseze spremaju novu seriju The-Highwaymen-768x432 Trejler za drugu stranu priče o Boni i Klajdu download Filmska kritika: „Alita: Borbeni anđeo“ · · · ·