Zelene zgrade Beograd - Kalemegdan
PULS GRADA · aktuelno

U Beogradu će od danas do 4. novembra u Belexpo centru, na Novom Beogradu, biti održan Međunarodni sajam zelene gradnje – Green Building Expo 2016. Treće po redu izdanje jedinstvene regionalne manifestacije predstaviće, na jednom mestu, mnoge kompanije koje se bave zelenom gradnjom, kao i mnoge novitete i trendove u ovoj oblasti.

Sajam se održava u saradnji sa Američkim savetom zelene gradnje (United States Green Building Council – USGBC), a glavni organizator je srpska kompanija Energo koja postoji od 2007. godine. Katarina Koljenšić, menadžer događaja, objašnjava da se izložba u Belexpo centru, kao i konferencija o zelenoj gradnji (koja je namenjena stručnjacima i održava se u hotelu Holidej In) bave sve važnijom i u celom svetu sve prisutnijom zelenom gradnjom, kao i raznim projektima koji imaju takozvani zeleni sertifikat.

Katarina Koljenšić ističe i da je cilj beogradske manifestacije – podizanje ovdašnje svesti o ekološkoj, zelenoj gradnji – o zdravim zgradama i zdravijim načinima života. U Belexpo centru će se predstaviti mnoge ugledne kompanije i eksperti zelene gradnje iz celog sveta. Ulaz je slobodan, a posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa održivim projektovanjem, upravljanjem zelenim investicijama, kao i sa segmentima energetske efikasnosti. Moći će da vide i načine na koje se koriste obnovljivi izvori energije, kako se upravlja otpadom, te kako se racionalno koristi voda u zelenim zgradama. Imaće priliku da se upoznaju i sa organskim baštama, organskom kozmetikom, novim oblicima fitnesa…

A konferencija o zelenoj gradnji koja se takođe održava od 2-4. novembra, imaće oko 40 govornika i mnoga predavanja, panel rasprave, okrugle stolove, radionice… I baviće se mnogim aspektima zelene gradnje – biće reći o novim materijalima, urbanoj infrastrukturi, klimatskim promenama.

Jedan od predavača biće Nadav Malin, svetski stručnjak u oblasti zelene gradnje, koji je predvodio tim koji je radio na jedinstvenoj zgradi Američkog Ministarstva za energetiku, i bio angažovan i na mnogim drugim projektima. On će održati predavanje o novim materijalima, njihovoj upotrebi i primeni, kao i o novim principima dizajna, te o delovanju zelenih zgrada na zdravlje ljudi. Zanimljivu sesiju o tome kako povećati poverenje investitora u zelenu gradnju održaće evropski stručnjak Panama Bartolomi (Panama Bartholomy).

U Belexpocentru će se 3. novembra u 15 sati održati predavanje o zelenom novinarstvu, namenjeno novinarima i marketinškim stručnjacima. Moderator će biti Džozef Krea (Joseph Crea), izvršni direktor za marketing i komunikacije u Američkom savetu zelene gradnje. Krea je na početku karijere bio novinar i reporter, njegova uža specijalnost je oblast digitalnih komunikacija (radio je za vodeće američke menadžere), kao i razvoj holističke strategije komunikacija. Ulaz na ovo predavanje je slobodno, obezbeđen je prevod na srpski jezik, a zainteresovani se mogu prijaviti putem mejla. Detaljne informacije o Sajmu i konferenciji zelene gradnje mogu se videti na sajtu.

Plakat-Seminar-Boba-Proktora cover Edukativni seminar Boba Proktora u Sava Centru pšđ Kostimi za Noć veštica koji su zaista strašni vb Veliki povratak Dareta & Mareta na „Radio Laguna“ Centar za promociju nauke Centar za promociju nauke na Sajmu knjiga ·