"Zeleni" odmor
PULS GRADA · destinacija

Kako se bliži leto, tako sve više počinjemo da mislimo samo o jednoj stvari. Naravno, u pitanju je odmor. Pored standardnih razmišljanja o destinaciji, smeštaju, količini novca potrebnih za putovanje, pored kalkulisanja kada je najbolje iskoristiti taj dugo očekivani godišnji odmor, razmišljanje o putovanju treba da sadrži još jednu stavku. U pitanju je „eco-friendly“ putovanje, odnosno, pokušaj da naš odmor bude senzitivniji prema lokalnoj zajednici i prirodi oko nas.

Nekoliko predloga kako da budemo obzirniji prema planeti Zemlji:

1.Putovanja vozom

Avioni jesu jedni od najvećih zagađivača, a u današnjem svetu teško je izbeći letenje kao vid prevoza. Ako ste se već odlučili da letite, neka avioprevoznik bude neka od „zelenijih“ kompanija. Ipak, jedno od poželjnijih načina transporta svakako je voz, a železnice sveta su prilično dobro povezano. I što da ne, ovakav način transporta može biti jedna posebna avantura i pre samog dolaska do mesta odmora. A i naklonjeniji je prirodi.

2.Prirodni preprati za sunčanje

Godišnje se između 6000 i 14000 tona kreme za sunčanje spere sa plivača na koralne grebene i naučnici su povezali njihovo uništavanje sa ovom činjenicom, da hemijski sastav preparata oštećuje i uništava korale. Jedan od načina da sačuvate i oznoski omotač i okeanski svet i mora jeste da ne koristite hemijske preparate za sunčanje. Potrebno je odabrati kreme koje nisu štetne za prirodu,to su one koje sadrže širok spektar UVA i UVB filtera, pravljene od prirodnih sastojaka i obično je to navedeno na pakovanju preparata.

3.Kupuj lokalno

Razmišljajte o tome da vaš odmor za druge predstavlja izvor zarade. Nađite smeštaj kod lokalnih ljudi, hranite se na pijacama, posećujte muzeje. Ovim takođe podstičete razvoj ekonomije mesta u kom ste.

Čak i da se odlučite za all-inclusive varijantu putovanja, svakako posetite neku od lokalnih znamenitosti, neku radnju, ostavite neki dinar i lokalcima jet time podstičete razvoj destinacije koja vas je ugostila.

4. Zaboravi sva pravila sem poštovanja

Iako na odmoru ne važe pravila o kalorijama, alkoholu, potrošenom novcu, jedno pravilo ne smete zaboraviti jer je ono najbitnije:„Ne ostavljaj ništa za sobom osim otiska stopala“.

Poštujte prirodu koja je oko vas, vozite se taksijem ili iznajmite bicikl, isključujte svetlo kada napuštate hotelsku sobu. Ove male stvari čine mnogo za očuvanje prirode i podizanje ekološke svesti.

5.Voda svuda, voda oko nas

Iako dolazite iz dela sveta u kojem je voda (još uvek) kategorija o kojoj se ne misli, postoji mogućnost da se nađete u delu sveta gde je pitanje čiste pijaće vode jedno od ključnih pitanja. Stoga, pokušajte da racionalno trošite vodu, makar i ceo odmor proveli u nekom skupom hotelu.

Novi restorani Novi restorani čija će vas ponuda zbuniti Dhow and Doha skyline Predlog za produženi vikend – Doha Selo iz bajke Sela kao iz bajke Krf Morski utisci: Krf usred aprila · ·