novac
U VAZDUHU · urban flash

Michelle McGagh je žena koja je sebi pre 12 meseci postavila izazov- nema kupovine ničeg sem najbitnijih stvari. Počela je 27. novembra prošle godine i završila izazov pre nekoliko dana. Kaže da nije bilo lako, ali da je posle ovog iskustva i bogatija i pametnija.

Michelle McGagh nije imala novčanih probelma kada je započela ovaj izazov. Jednostavno je shvatila da je upala u onaj čarobni krug gde svoje teškoće i stres leči kupovinom, a to je ne čini srećnom više. I to ne samo šoping, već i odlasci u restorane i pabove, gde je ostavljala gomilu novca. Tokom izazova novac je odvajala za račune, životno osiguranje, dobrotvorne akcije, osnovne namirinice i novac koji joj je bio potreban da pomogne svojoj porodici.

Kaže da je zaista bilo teško odustati od potrošnje novca na godinu dana. Ali, shvatila je da bi štednjom mogla da otplati hipoteku za kuću veoma brzo. I svašta je naučila tokom tih godinu dana. Da hranu kupuje bolje nego pre-takođe, i da mnogo više kuva. Michelle McGagh je za tih godinu dana van osnovnih stvari potrošila samo 51.95 funti. Od toga je 50 funti otišlo na popravku krova, a 1,95 funti je dala na čips jer nije imala ništa u tom trenutku da jede. I kaže da je prvih nekoliko meseci bilo zaista teško. Umesto prevozom išla je svugde biciklom, želela je da sedne u neki pab na piće ili u restoran, međutim, odustala je i pronašla nove načine zabave. One besplatne.Odlazila je na degustacije vina, besplatne filmske projekcije i pozorišne predstave, bila je deo publike na snimanju TV emisija. Michelle godinama živi u Londonu i tokom te godine je prvi put otkrila pogodnosti života u umetničkom gradu. Posećivala je galerije u kojima su organizovani razni razgovori i druženja, a odmor je koristila za kampovanje. Jedino što joj je dosta smetalo je što je odlazila praznih ruku kod prijatelja na večere. Ali, sada, kada je izazov gotov, pozvaće ih sve na jednu bogatu večeru.
Ono što joj je zaista nedostajalo tokom ovog izazova jeste kari, pošto sama nije uspevala da napravi dobar kari, parfemi, krema za telo, vožnja autobusom kada je kiša i hladno, i sveže cveće. Koliko novca je uštedela? Dovoljno da zna da će mnogo brže otplatiti hipoteku i nju raduje činjenica da neće još 25 godina robovati banci, biće to znatno kraći period.
Ono šta je naučila jeste da ništa nije toliko izlišno. I da se zadovoljstva ne moraju plaćati.

seksi Kalendar za 2017. godinu sa francuskim poljoprivrednicima je pun pogodak Svet Šaljive i pametne ilustracije o ljudskom ponašanju gu Grozne tetovaže torte Ovako se oprašta od kolega ·