Bolesna kolumna
U VAZDUHU · kolumna

Pomisliš – samo da mi je da ne moram da izlazim, idem na posao, samo da malo budem kod kuće. I želja ti se ostvari. Uhvati te grip ili neki dosadni virus zarazniji i od pesme 867-5309 benda Tommy Tutone (guglovati posle čitanja teksta). I onda zaista možeš da uživaš u toplini svog doma, gledaš filmove, serije, čitaš. Ali zanimljivo, baš ti se tad neće sve to.

Vraćaš se u onaj stadijum detinjstva, kada si se razvlačio po krevetu, bez snage za bilo šta, čekajući najboljeg druga iz odeljenja da ti donese sveske da prepišeš šta se te nedelje radilo u školi. Jedan profesor pričao nam je kako je za vreme lečenja kao dečak pročitao cele Igoove Jadnike.

Sećamo se fotografa iz Prozora u dvorište, kako iako ne baš pokretljiv, uspeva da uživa u pogledu i voajerisanju. Ali drugo je kada ti je noga u gipsu, a drugo kada ne možeš da dišeš, sliniš i moliš se bogovima inhalacije da te prosvetle. Sećam se mame kako me dvori, kuva pileću supu, donosi trideseti čaj tog sata, kao i domaću ledenu kocku, koja mi se gadi, jer mi nije dobro i nisam sva svoja. To je bilo kad sam bila dete.

Sada je drugačije, svi ukućani su na poslu, i bolesnik ostaje sam da brine o sebi, ustaje da kuva čaj i meša supu, obavezno iz kesice, jer ko to bolestan ima vremena da kuva krilca. Na bolesnikovom stolu su sve šolje koje se imaju u kući, u ovoj je čaj i ovoj limunada, u ovu se pljuje ono što se grgolji, pobacane su nasumično table šarenih pastila, na stolu je groblje kesica čaja, kore od raznog domaćeg i tropskog voća.

Ja, kao bolesnik, čak i uživam u tome da sve bude još gore i neurednije, da se haos u mom telu simbolički prelije na sto, pa da, kako se sređujem ja, tako i sto postaje manje natrpan. Bolesnik se ni ne trudi da se presvuče, ostaje u pižami i bade-mantilu, kosa je ućebana ili nemerno vezana u sumo-punđu. Opraće se onog dana, kada se ponovo zakorači u svet. Dva dana kasnije čovek će pomisliti – samo da mi je da ne moram da izlazim, idem na posao, da malo budem kod kuće. Zdrav!

17A_0019 Prozor u dvorište: Nemam kad da mislim na vreme Ivan Tokin Šareni dani Ivan Tokin: Šareni dani Merdevine Gistro priče: Glupavi petak Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Izgubljeni u prevodu · · · · ·