Žena na ivici nervnog sloma
U VAZDUHU · kolumna

Nedavno je drugarici bio rođendan. Razmišljala sam šta bi bilo najbolje da joj kupim, pošto ima mnogo lepe garderobe, nepročitanih knjiga i sređen stan. A onda sam se dosetila masaže, tog svetog grala poklona.

Masaža je dobra za zdravlje, opustiće izmučenu ljušturu, umorne uklještene pršljenove, ali je sjajna i da bi čovek na časak zaista zastao. Poslednji put kada sam bila budna, a zaista spokojna, bilo je na masaži. Uhvatila sam sebe kako, i kada nije nužda – multitaskujem. Dok se tuširam, smišljam kako da sročim tekst, dok usisavam, pravim listing obaveza, nikada zapravo nisam tu gde sam.

I tu ne mislim na moj omiljeni multitasking pre nego što je takva aktivnost imala ime – kada jedem i čitam novine. Ne mislim na prijatnu aktivnost kojom želiš da dopuniš drugu, takođe prijatnu, već naprotiv, kada jednom miniraš drugu. Jedno je očepiti muziku da bi ribanje kade bilo zabavnije, a drugo slati poslovni mejl za vreme projekcije filma, koji te veoma zanima. Dešavalo mi se na izložbi da uhvatim sebe kako, dok tobože gledam u platno, razmišljam da li radi obližnja pošta. I to ne zato što me umetnost u koju piljim ne tangira, već zato što je moje telo naviklo da radi mnogo stvari u isto vreme, ono je ušlo u automatizam.

Zašto? Hiljadu puta zapitam sebe da li radim u Pentagonu, jer bi ovakva rastrzanost i površnost, kao  rezultat, mogli jedino da se povežu sa nekim takvim odgovornim poslom. Nije problem ni samo telefon, mnogo puta mislim, dok jedem, o pranju sudova, umesto da se koncentrišem na uživanje u hrani. Zato sebe ponekad teram da ne radim ništa, čak ni da razmišljam, što je veoma teško. Probajte da piljite u zid, u drvo, u  nabor zavese, deluje glupo, ali je lekovito. Posle toga vratite se u džunglu, ali bar pokušajte!

Pre neki dan sam, kao ludak gledala u pore roze šunke. Kakav zen! Zato je ove godine za moju drugaricu masaža dobar poklon. Taj poklon poručuje –  želim da si zdrava, da si dobro, da si tu i želim ti ove godine mnogo kvalitetnog zena!

Kako izvuci snagu iz sopstvene dubine Pouke iz prošlosti: Reč za najveću snagu Vetar i zastave Vetar i zastave: Razmere Bicikl Utorkom na dva točka: Kako nisam uspeo da naučim jednu devojku i njenog momka da voze bicikl Prozor u dvorište, foto: Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Najbolji deo mene nisam ja ·