Čovek i suze (foto: google images)
U VAZDUHU · kolumna

Smislila sam kako da ne plačem, dok seckam luk za kakvu salatu ili gulaš. Jednostavno, stavim sunčane naočare, najbolje neke tamnije. Nije baš da mi je neophodna ovakva iznuđena katarza, možda zato što ne plačem retko.

Ne sviđa mi se što sve češće plačem od besa i nemoći, pa se iznenada osećam grozničavo i proradi mi bodlerovski splin, žuč se uznemiri, no poznat mi je osećaj, tako je bilo i kada sam bila mala, posle svađe sa mamom i tatom, nakon čega je sledilo maratonsko plakanje, koje u potpunosti iscrpi telo. Nekad nemam luksuz da plačem, jer sam van kuće i bez maskare i olovke u neseseru, a posle idem još negde, pa mi pada na pamet da odem u parfimeriju i našminkam se testerima. Najviše krejona nosila sam u grandž-eri, ali tada nisam uopšte plakala, bila sam stamena i odlučna.

Volim što sam ovako senzitivna sada, što me sve dira, ako, neka! Plačem iz svih znanih i neznanih razloga: od smeha, ljutnje, zbog gubitka, ali i zbog lepote. Volim da gledam ikoničke fotografije koje su obeležile istoriju čovečanstva – dan kad se narod radovao zbog oslobađanja grada, poljubac na Tajms skveru za Dan pobede, psić što neutešan leži na grobu vlasnika, susret dece-logoraša sa svojim spasiteljem, posle četrdeset godina.

Ipak, pre nekoliko dana videla sam crtež zbog koje su mi oči za samo nekoliko sekundi zasuzile. Grubo i svedeno nacrtana dva čoveka. Jedan je gotovo ceo, fali mu samo jedna kockica, a drugi, pored njega nepotpun je, fali mu mnogo kockica, no on ovom prvom daje kockicu koja mu fali. Možda ja nisam potpun, rastočen i nesavršen, ali daću tebi kockicu koja ti nedostaje, da ti budeš ceo. To je ljubav i ljudskost!

Ovu sliku sam podelila i dopala se mnogima. Ne znam da li su zasuzili, ali su shvatili. I dok sam brisala arlekinske suzice masne i crne, osećala sam se tako živom, kao da je meni neko pružio tu kockicu, osećala sam kao da pripadam boljem, osećajnijem delu čovečanstva, onom koje katkad ume i da zaplače i toga se ne stidi.

Tokin kolumna "Ljudi" Ivan Tokin: Ljudi Mlak Alauz Jordan Cvetanović foto Prozor u dvorište: Mlak aplauz Rubinštajn Pouke iz prošlosti: Olaka predviđanja velikog pijaniste Prozor u dvorište - Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Vidimo se u čitulji ·