Žena na ivici nervnog sloma
U VAZDUHU · kolumna

Novine javljaju da je starleta došla u pozorište u šupljikavim čizmama i prekratkoj suknji, koji su sablaznili prisutne. Oglasio se upravnik pozorišta rekavši da će se ovakvi slučajevi sankcionisati.

Baka mi je pričala kakav je ritual bio odlazak u pozorište – mirisanje, stavljanje bisera, ostavljanje bundice u garderobi, čavrljanje na pauzi. Mnogo se toga promenilo od tad, dešava mi se da sa posla odem pravo u pozorište u farmerkama i patikama.

Volim da se obučem svečano, ali ne mislim da u pozorište moram da odem u svili i kadifi, iako obožavam da ih nosim i, kada imam vremena, to i činim. Ali ne samo zbog pozorišta, već zbog sebe, to je moj stil. Zašto bi za pozorište važila drugačija pravila nego za druga mesta? Ta fama pozorištu je samo naškodila, kao i muzejima. Ne mislim da pozorište tako vređam.

Ubiće nas preterana ozbiljnost, lažni elitisti i dušebriznici opšteg tipa. Kažu da je u ovom slučaju ipak reč o remećenju javnog morala i reda. Ako je tako, ne morate da budete srećni što je osoba, koju inače ne viđate u teatru došla, ali hajde da pravila od sada važe ili za sve ili ni za koga. Nedavno sam prisustvovala predstavi, pred koju se na sceni pojavio teatarski čelnik, noseći oko struka pederušu, kao oni jadni ljudi koji naplaćuju karte u noćnom prevozu i lelujaju između putnika, kako autobus vozi. Čik da vidim da neko nešto kaže ili iz pozorišta izbaci njega ili groteskno i neukusno obučenu individuu, koja je neki faktor u kulturnom životu.

Za starletu to ne važi, jer šta ona dođavola uopšte i traži u pozorištu? Sa kojim porivom je došla? Pozorište je samo za nas u rolkama. Ukus, kao i neukus privatna su stvar, pa čak i kad ste u javnom prostoru, naravno, ako to ne remeti red i mir, a to već piše u zakonu. Hajde da na ulasku u pozorišta ubuduće stoji neko, kao onomad na vratima Diskoteke 54, i procenjuje može li se ili ne. Može tu da bude i anketar koji će pitati koji vas poriv dovodi u taj vrli dom. Samo, molim vas da ta osoba ne nosi pederušu.

Mont Everest Ivan Tokin: Mont u džepu Everest Vetar i zastave - nepojmljivo Vetar i zastave: Nepojmljivo Trka (photo: Wouter Hagens) Utorkom na dva točka: Keirin People Watching Prozor u dvorište: People Watching