Foto drveća Ana Vučković
U VAZDUHU · kolumna

Sedela sam u taksiju pre neki dan i nisam ni primetila kada me je vozač pitao kojim ćemo putem, morao je da ponovi, jer sam se zagledala u jedno čudesno drvo, koje je stajalo tik uz semafor, koji je trebalo da otkuca još čitava dva minuta. To je drvo bilo teško i razgranato, ali je njegovo lišće lelujalo i bio je to paradoksalan prizor, vetar je vladao krošnjom, šibao je, ali je drvo stajalo suvereno.

Kao da su odmeravali snage. Presijavalo se lišće, odmarala me ova živa letnja slika. Hipnotisana, htela sam da taksimetar slobodno otkucava, da ostanemo tu zakucani, da nikad ne stignem gde sam krenula, samo da i dalje, kao onu slavnu kesu iz Američke lepote, gledam ovu zen-lepotu. U tom lišću nije bilo ni traga poruka iz inboksa, ni naznaka nekog zadatka, koji treba obaviti, samo lagano pomeranje, zakonitosti prirode, trajanje. Satima bih mogla da piljim u taj prizor.

Ostarilo se, sad te drveće zanima! Zadnje je vreme došlo! Nije ni to sasvim tačno. Kada sam bila mala radovalo me magično drvo na koje se penje Pipi Duga Čarapa. Pela sam se i ja na trešnju, dok nisam čula da je devojka koja je sa nje pala – zauvek ostala mala. Ja sam želela da porastem i počnem da se kinđurim, iz drveća sam, u osnovnoj, počela da kopam smolu, mama mi je rekla da se od toga pravi najlepši nakit. Lepo je kasnije i opevano – od bižuterije do ćilibara! Besomučno sam slikala toskansko drveće, duguljasto i ono u Rimu, koje ima oblik karfiola, ipak su jedno vreme moje omiljeno drveće bile palme.

Kada su me, kao malu vodili na more znala sam da čak iako u kontinentalnom delu, bez mora vidim palmu, da je more blizu, da je nadomak. Takvo je mesto odakle je jedan deo mojih predaka, tu je blizu Skadarsko jezero, a još malo, pa je tu i more. I ima loze, nara, limuna i narandži, ali ne znam zašto, uvek mi je bilo čudno što već tu počinju palme. Sporadično, ali se nađe koja, da me iznenadi i osveži, kao što je pre neki dan u taksiju to uradilo ono lepo drvo. U Jaše Prodanovića. Potražite ga!

cat-233367_960_720_cover Ivan Tokin: Rutina Ikarbus IK-112N GSP Gistro priče: Plavuša iz dvadesetšestice Atelje 212 (foto: Jordan Cvetanović) Prozor u dvorište: Borka Gistro priče Gistro priče: Najlepša devojka u Marinkovoj bari · · · ·