Liv Tyler (foto izvor: Pinterest)
U VAZDUHU · kolumna

Samo mi je protutnjalo jedno ime kroz glavu. Bila je to devojka, koje se nisam setila bar petnaest godina, a zvala se kao ja, Ana. Doduše, imala je čudno prezime, koje mi je tada, kao maloj zvučalo egzotično. Bila je sestra od tetke moje drugarice iz odeljenja i bila četiri godine starija od nas. Nisam je viđala često, jer je živela negde na Voždovcu, ali sam znala da će se pojaviti odjednom, da nama klinkama ispriča neke sjajne dogodovštine iz sveta odraslih.

Bila je prelepa, imala sve nove igrice na kompjuteru, u naš kraj dolazila sama, znači, išla je bez pratnje roditelja preko pola grada, uvek je bila u nekim novim modernim stvarima, već je mogla da kupuje garderobu koju je sama birala, nije išla sa mamom u pohod na dosadne debele čizme za zimu onda kad mama kaže da je vreme, ona je imala autonomiju u izboru. Pitala sam se zašto Ana uopšte i želi da provede neko vreme sa nama, jer ne mora, kada je toliko super.

Sećam se, jednom se pojavila sa kosom upletenom u hiljade kikica, koje je namerila da čuva mesec dana, pa da ih tada rasplete. Kada se sledećeg meseca pojavila sa ufrćkanom kosom, kako smo mi to zvali, bila je atrakcija. Baš tih dana, na rođendanu te moje drugarice, ispričala nam je kako joj je dečko prešao rukom ispod majice, po grudima, ali ne ispod brusa. Bili smo zadivljeni i zavideli smo joj na njenom uzbudljivom životu. Pitali smo se da li i nas čekaju slične stvari za koju godinu.

Nije izgledalo da se uopšte goji, a jela je mnogo domaćih mini-pica, koje su mame otkrile ranih devedesetih, kao najbolju nutritivnu zanimaciju o rođendanima.

Pitala sam se da li ću ja ikada nekome biti ono što je ona nama bila? Bila je slobodna i lepa. Ili možda i nije. U suštini, tada nam se činila lepšom, jer je bila starija, jer je verovatno mnoge stvari preuveličavala, praveći se važna. Pokušala sam da je pronađem na fejsbuku da vidim kakva je danas. Nije je bilo, možda se udala i promenila svoje egzotično prezime i sada se preziva obično, kao neko od nas.

Tijana (foto: Ivan Tokin) Ivan Tokin: Tijana Aerodrom (foto: jordan Cvetanović) Prozor u dvorište: Puške na popustu Staša Vukadinović zastavice Ja sam Staša: Pozorište Tesna Kuća Portret Kim Džong ila (izvor: Vikipedija) Pouke iz prošlosti: Hiroviti vlastodršci · · ·