Mjuzikl (foto: Singin' in the rain)
U VAZDUHU · kolumna

Bio je mamin rođendan, kao i sada kada ovo pišem. Napolju je padao sneg i bilo je idilično, ali to ne bi bilo dovoljno da zapamtim taj dan, jer bilo je rođendana i snegova koliko hoćeš. Baš te večeri na kanalu koji pušta samo stare filmove bio je „Pevajmo na kiši“ i, sećam se, niko osim mene zaista nije pratio film, ćaskalo se, lupkalo escajgom po tanjirićima, na kojima je bila torta sa nekoliko debelih slojeva različitih kremova.

Ja sam, volšebno, uspevala da pomalo razgovaram, ali i da gledam film i uživam u bojama starog Holivuda, koji se tako lepo slagao sa glamurom mehurića tek otvorenog šampanjca na stolu. Bila sam prisutna tu, među ljudima, ali i tamo negde, ne samo u dolini snova i u prošlosti, već i na tom neimenovanom sinematičnom mestu, u fizički neopipljivoj, ali tako jakoj nostalgiji za nečim svevremenim.

Torta nikad nije bila tako kremasta, lešnik i kesten i žuti krem bili su teški kao pliš, ali bi ih gutljaj šampanjca ubrzo učinio laganim, kao što je na nogama bila Debi Rejnolds, koja je pevala, igrala, smejala se. Sentimentalna kakva jesam, plakala sam na nekim mestima u filmu, a opet je i emulzija pića, slatkiša, pahulja i prigode, učinila da se osećam svečano i zapamtim ovo veče.

Volim mjuzikle, jer uvek postoji taj momenat egzibicije, u kojoj ples više nije u službi radnje, on je tu da samo uživamo, ako umemo. Te scene, koje traju i po nekoliko minuta, nekome dosadne, meni su povratak na lepe i zaboravljene veštine. Nije čudno što se La la Land u ovom ubrzanom vremenu  referisao upravo na najlepše mjuzikle, u kojima imamo strpljenja da gledamo šta sve umeju Džin Keli, Fred Aster, Džudi Garland i divna Debi, koja nas je napustila krajem prošle godine.

Na istom kanalu na kom sam uhvatila ovaj njen film, biće maraton svega što je ikad snimila. Znam šta ću raditi tog dana, ali nekada i van plana doživite ono što ćete dugo pamtiti. Tome je kriva sinestezija ukusa, topline i radosti, kada sve titra i svetluca, kao u mjuziklima.

Solfeđo (foto: Old horror movies) SCHNELLFICKEHOSE: Solfeđo Tokin foto Ivan Tokin: 18 stepeni Slučaj bezimenog (foto: google images) Draga Nadice: Slučaj jednog bezimenog Lažna velika pijanistkinja (rad Slavka Krunića) Pouke iz prošlosti: Velika plagijatorka · · ·