Anini tata i mama na venčanju
U VAZDUHU · kolumna

Sve se menja, pa je tiho i gotovo neprimetno Duško Radović izašao iz svečanih sala naših opština. Iznenadila sam se kada ga nije bilo na mom venčanju, i njegove čuvene rečenice „da budete ljubomorni ne jedno na drugo, nego na svoj brak“.

I nije izostao samo u toj prilici, ne pamtim kada sam poslednji put čula da matičar čita satirično-romantičan tekst, koji se tako lepo uklapao i nadovezivao na sve Duškove aforizme i misli o muško-ženskim odnosima. Dok su mladenci slušali kako ne treba da dozvole da im zakon uređuje brak, kako oni to mogu lepše i humanije, nego što bilo koji zakon može da uredi, negde u podsvesti su im bile i lucidne Duškove misli kako hrabri muškarci treskaju vratima samo kad dolaze u kuću, a kukavice samo kada odlaze ili da su budne one koje vole, a još spavaju one koje su voljene.

Sve se to uklapalo u njegov mikrokosmos, u kome užurbani i nemirni, žive ona i on, savladavajući teškoće i uspevajući da se posle borbe sa tramvajima, šefovima, sportskom prognozom i sezonskim sniženjima domognu jedno drugog. I mladenci i gosti očekivali su da će čuti baš taj tekst, jer im on decenijama nije smetao. Naprotiv!

Odjednom, nema Duška, i eto novih literarnih radova, koji se od opštine do opštine razlikuju, negde su, ne dajući mesta romansi striktno administrativno-pravni, a negde, gde se pisac teksta zaneo odlaze u tešku patetiku sastava iz osnovne škole, upoređujući budući brak sa morem ili drvetom na vetru.

Juče sam bila na venčanju drugarice, i kada je sve prošlo, rekla mi je da je dobro što nije bilo Duška, jer bi je to rasplakalo. Znala sam i zašto tako misli, iako je Radovićev tekst tako jezgrovit, tačan i šarmantan. Rasplakala bi se, jer bi je to podsetilo na neko dobro vreme, roditelje, njihove slike sa venčanja, Jugoslaviju, venčanice koje su više podsećale na kostime, pažove i mini-valove, staklene flaše kisele vode i Stomaklije na stolu, bezbrižnost jednog sveta, koji je svakog jutra tako predivno ciničan i mrzovoljan budio Duško Radović.

Foto: Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Ljubav na prvu bol Kišni dan Ivan Tokin: Posle Trafika Skoča Gistro priče: Kod Vuka, šezdeset i neke Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Slobodna vožnja · ·