Ana Vučković - Luksuz (foto: Pinterest)
U VAZDUHU · kolumna

Baksuzna kakva sam, u radnji u kojoj je sniženje, ja ću se obavezno uhvatiti za onaj komad koji nisu snizili, niti će, jer je to svilena haljina sa rukavima od vune, sa krznenim okovratnikom. Volim lepe stvari, čak i kad za njih nemam novca. Ne mrzim ih, jer ne mogu da ih priuštim.

Neka, nek postoje svi ti peplumi i volani, koji nikad neće biti moji, jer koštaju kao stanovi na Vračaru, svet je sa njima lepše mesto. Ipak, ima i onih malih luksuza, u kojima i mi, koji nismo bogati možemo da uživamo.

Volim limitirane serije viskija, boce sa posebnim žigovima, kada je, kao na poklonu iz kutije krekera u Doručku kod Tifanija nešto ugravirano, sviđa mi se kada se jedan, pa i najmanji kolač stavi u ružičastu kutiju i onda zaveže ogromnom mašnom, volim retrospektive slavnih reditelja sa prisustvom autora, aplauze i razgovore posle toga, volim posete destilerijama i toplinu bordo pliša, kada se uđe u neko svečano zdanje, volim mozaike i kožne mokasine, slaba sam na papirne kese sa knjigama, bagetima ili kroasanima, volim ambleme i starinske logoe, globuse sa mnogo naziva gradova i država, obožavam postave, koje se ne vide i mnogo su lepše od lica.

Kada sam bila u Firenci, ušla sam u prodavnicu, u koju inače ne bih, posebno od onda kada su me kod nas u sličnoj, prodavačice sa gađenjem pogledale procenivši da za stvari na vešalicama nemam para. U Firenci smo svi bili turisti u japankama, pa niko nije znao mogu li da platim kaput, divan spolja, još divniji iznutra, u rezedo-cigla prugama. Postava se ne vidi, ali taj koji je nosi zna koliko je lepa. Oni zaista bogati ništa nikome ne moraju da crtaju i dokazuju, valjda su bogati zato tako često nehajno obučeni.

Ipak sam na sekundu poželela da imam taj kaput, koji je koštao samo kao garsonjera na Karaburmi, ali da ga nosim nehajno, preko trenerke, u šetnji, kao zaista bogati. A onda sam se vratila u stvarnost i kupila veliki francuski baget. Mnogo volim kada vire iz onih finih papirnih kesa. To su moja mala zadovoljstva.

Kolaž Ivan Tokin - Hiper Ivan Tokin: Hiper Kontrasti (foto: Skoča) Gistro priče: Kontrasti Okreni nulu (foto: Jordan Cvetanović) Prozor u dvorište: Okreni nulu da te bolje čujem Draga Nadice - seksualne nedoumice Draga Nadice: Dvostruka seksualna nedoumica · · ·