o-MOVIE-THEATER-facebook
U VAZDUHU · kolumna

Kad bih pričala o sebi, mogla bih vam između ostalog reći da sam društvena osoba. Izrazito. Imam svoje ekipe prijatelja, znam da sam društvena osoba i zato što ću nepoznatoj osobi na žurci, dok čekamo u redu za WC pohvaliti minđuše i započeti razgovor. To isto radim i u čekaonici Doma zdravlja, dok motrim u knjižicu sagovornika, pitajući se koje je godište i horoskopski znak.

Ipak, ima i momenata kad nisam društvena na klasičan način. To je kad samu sebe izvodim u grad. Oduševljava me kad na nekom interesantnom sajtu nađem nove nazive za sve one situacije i pojave za koje smo morali potanko da objašnjavamo šta predstavljaju. Relativno skoro sam saznala da se ono što ja godinama radim zove masturdating.

Volim da gledam filmove s prijateljima i komentarišem ih dok ispijamo piva i jedemo pomfrit i šopsku, ali i zbog posla i usled okolnosti barem jednom nedeljno izvedem sebe u grad, u bioskop i na klopu. Sama. Nije samo reč o tome da volim čudnjikave filmove na koje bi retko ko otišao, već i da zbog posla često imam samo jednu kartu i onda sam u mraku pred celuloidnim platnom samo ja ili sam u zadnjem redu ja ona osoba pored koje niko ne sedi.

Tako je bilo i ranije s mojim pohodima na Kinoteku. Tada, kao da nisam htela društvo za tu misiju, već sam svake nedelje išla sama. I dalje se sećam kad sam tako prvi put gledala Taksistu i posle toga sebi kupila šejk. Odličan sastanak sa sobom. I dobro je što to više nikome nije čudno, i ne misle, ako sami dođete u bioskop, da vas je neko ispalio.

Osećam se neobično prijatno što delim kolektivno iskustvo sa svima onima koji film gledaju, dišu, smeju se na istim mestima, ali i dobro što na kraju neću biti prinuđena da film odmah komentarišem s nekim, osim sa starom dobrom Anči, koja će mi za to dati malo više vremena, dok budemo večerale. Jer nije potpuni izlazak ako je ne počastim na primer meksičkom hranom. I tamo nema osuđivanja što jedeš sam, možda si poslovni čovek koji ima kratku pauzu, možda si tek stigao u grad sam, možda si došao da dok jedeš napišeš esej ili kolumnu ili pročitaš novine uživajući samo u sopstvenom prisustvu.

Smislila sam da ovakav solo izlazak, ako sebe počastite kobasicom sa senfom, možemo zvati i mustardating, ali da ipak ne preterujemo. Obožavam svoje prijatelje, ali mislim da je balansiranje izlazaka s njima i masturdatinga odlična stvar za svačije mentalno zdravlje, jer – ko nije za sebe nije ni za drugoga.

Prozor u dvorište, foto: Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Dolazim za 5 minuta… Super osam Žena na ivici nervnog sloma: Super osam Sedište Utorkom na dva točka: Sedište, kočnice i gume Tatsuo Suzuki Srećna domaćica: Teorije zavere