Nove cipele (foto: Google images/barbie shoes)
U VAZDUHU · kolumna

Gledam reklamu u kojoj žena kaže da nema vremena da normalno i zdravo jede, prioritet su joj posao i deca, uvek je u žurbi, ali zato je tu pomoćno lekovito sredstvo, koje joj želudac dovodi u red. I srećna je, jer je funkcionalna, može da nastavi da služi drugima u preduzeću i kod kuće.

Pune su firme onih koji svoje telo drže na ivici ponora, iscrpljuju ga do krajnjih granica, sve se uzgred plašeći da se ne razbole, ne zbog sebe, nego zbog učinka na radnom mestu. Ne smem da se razbolim, ako odem na bolovanje, plata će mi biti mizerna, a to ne mogu da dozvolim. Ima i onih bez kojih se ne može. Kako uopšte zamišljaš da se razboliš kada si vođa projekta? A baš zato što si vođa projekta, koji okapava u firmi i po celu noć srozava imunitet i šanse da se razboliš su veće. U suštini, veoma je lako biti funkcionalan i ući u mašinu. Mislim se, ako je u životu važno samo biti funkcionalan, onda dođavola!

Nedavno sam rezimirala sa prijateljima 2016. i ocenila je bednom trojkom. Meni se ništa loše nije desilo, što je valjda dovoljno za prelaznu ocenu, ali sam stalno bila umorna. Nikad nisam verovala da će mi odlazak na spavanje biti takvo zadovoljstvo. Padala sam kao klada i nisam se okretala i po pola sata, kao ranije. Umor me je rušio kao kugla kegle. U novoj godini želim malo zena, malo više piljenja u nebo, sporije srkove kafe, sporo čitanje pasusa, luksuz da ne moram da jurim, kao devojka u mojoj omiljenoj pesmi Lee Hazlewooda. Hoću da budem sveža i čista, da šminkom ne skrivam umor i pravdam se ljudima da, eto, jesam lepa, ali da je to do kozmetičke industrije, a ne do mene.

Uvek se u novu godinu, neokrnjenu, ulazi kao u nove cipele, svečano, sa željom da uvek bude sve tako blistavo, a svi znamo da će, ma kako da su kvalitetne, jednom, na kraju ipak završiti pored kontejnera. Za novu godinu sebi, a i vama želim da u tim cipelama pravite korake, koje ćete pamtiti, nekad sigurne, nekad  nonšalantne, da idete tamo gde vi želite, ne samo tamo gde vam kažu. Divna 2017!

Red Lipstick (foto: Google Images) Ivan Tokin: Pepeljuga Jabuke (foto izvor sajt: theayurveda.com) Draga Nadice: Slučaj bivši Musolini (foto izvor: italijanska Wikipedia) Pouke iz prošlosti: Kakav je mozak diktatora? Vampirski zubi (foto izvor: paint.net forum) Žena na ivici nervnog sloma: Zubi · ·