Ana Vučković u Pizi
U VAZDUHU · kolumna

„Svi kažu volim te“ naslov je filma Vudija Alena, koji na šarmantan način aludira i na opštost verbalnog iskazivanja ljubavi. Ali često zaboravljamo da su opšta mesta tu upravo zbog nekog svog posebnog kvaliteta, odnosno da je trebalo da zasluže da postanu opšta. Volim te, mala crna haljina i Ajfelov toranj možda jesu takvi univerzalni simboli, ali to ne znači obavezno ništa loše. Kontekst je majka!

Ove godine imala sam priliku da odem u Pizu, i da se već na izlasku sa železničke stanice susretnem sa iznenadnom pojavom čuvenog krivog tornja, koji je delovao kao nacrtan, kao pao iz kosmosa pravo na livadu. Da li je opravdao svoju famu, kao i gospođica zagonetnog osmeha u Luvru? Iako me je u Pizi više opčinio mural Tuttomondo Kita Heringa, a u Luvru umetnost prošlog veka, ne mogu da kažem da mi izvikani toranj i Mona Liza nisu prijali. Nisam otišla u Pizu samo zbog tornja, ali bi bilo glupo da sam ga namerno izbegla, samo zato što je opšte mesto turizma. Postoji razlog zašto nosi tu auru.

Sve češće pred putovanje istražujemo šta to rade lokalci, pa da i mi to isto činimo, ali je činjenica da ne možemo da radimo baš sve kao oni, jer za početak, mi smo na odmoru, a oni tamo žive. Hajde onda da stanemo sa kritskim ribarom u red u pošti, pa da dođemo najbliže iskustvu života baš tu. Bilo bi divno da imamo toliko vremena da zaista možemo da upoznamo jedno mesto u svom totalitetu, da  se ne svede sve na komercijalni obilazak tornja, koji se pukim slučajem i nesrećom zakrivio.

Najlepša putovanja upravo su ona na kojima kombinujem ono što rade turisti, koji će autobus na sat vremena istovariti na datom lokalitetu, ono što mi poručuju sveznajući sajt i blog slavnog svetskog putnika, ali i istraživanje na licu mesta. Možda je prava formula da radiš malo onog što rade svi, malo onog što si pročitao da su radili neki, ali da otkriješ i samo svoja mesta, pića, prizore. Svoju omiljenu ulicu u Pizi nikada ne bih otkrila da je nisam ugledala sa vrha slavnog, izvikanog tornja.

Vila Duraco Pouke iz prošlosti: Duh svira klavir Ada Ciganlija (foto: Jordan Cvetanović) Prozor u dvorište: Između života i smrti Ofsajd Žena na ivici nervnog sloma: Ofsajd Tour de France Utorkom na dva točka: Tour De France 2016 · ·