Pivo (Pinterest) Ana Vučković
U VAZDUHU · kolumna

Pre nekoliko godina na poklon sam dobila knjigu pisca Filipa Delerma pod nazivom „Prvi gutljaj piva i ostala mala zadovoljstva“. Onaj ko mi je poklonio nije pogrešio, jer kao i autor pridajem važnost malim i naizgled trivijalnim detaljima. Saglasna sam sa francuskim piscem da je prvi gutljaj piva, svežeg i novog, iz velike i svečane krigle, pogotovo u toplom, letnjem danu jedan od boljih osećaja.

Delerm pominje i mnogo drugih, prijatnih, ali kako smo različiti ljudi, mnogo je i onih meni čarobnih, a na njegovoj listi izostavljenih. Takav je onaj kada posle nekoliko sati na štiklama, izujem cipelu i stopalom konačno zgazim na ravnu površinu. Takav je osećaj i ledeno mleko koje juri niz moje grlo posle slatkog keksa, prvi griz neke lepe hrane, onda kada smo mnogo gladni.

Mnogo volim i kada počne da duva vetar na vrućini, ali i onaj ljubičasti momenat, kada suton polako postaje noć. Osećam neobično zadovoljstvo kada povučem džoger i skupim snoplje prašine, a iza mene ostane blistavi pod. Slično je i sa pranjem masne kose, a ponekad namerno perem garderobu na ruke, da bih videla koliko prljavog izlazi iz nje i koliko je sada čista i mirisna. Nema ničeg lepšeg nego leći u čistu, maločas promenjenu posteljinu, a tek ako možeš da spavaš koliko hoćeš, znajući da sutra ne moraš da radiš baš ništa, zadovoljstvo ide do neslućenih granica.

Neki ljudi pak uživaju u brisanju poruka iz inboksa. Ja ne toliko, koliko u osećaju radosti kada kasnim, pa stignem u bioskop tik pre nego što se ugasi svetlo, ili ako zakasnim, u momentu u kome savladam strah i naviknem oči na filmski mrak, pa hrabro nađem slobodno mesto, a sa njim i osećaj sigurnosti. Volim i dan posle rođendana, kada se probudim, a na fotelji stoje divni pokloni. Tada sebi skuvam kafu i polako ih gledam, jedan po jedan. Tako je bilo i pre nekoliko godina, kada sam na poklon dobila divnu knjigu čoveka koji je razumeo koliko su male stvari ustvari važne i čine život vrednim življenja.

Tempirane bombe (foto: Jordan Cvetanović) Prozor u dvorište: Tempirane bombe Šerpa (foto: Staša Vukadinović) Ja sam Staša: Nego, šta ćemo mi kuvati? Samo velika gospoda (Ivan Tokin) Ivan Tokin: Samo velika gospoda Slavko Krunić ulje na platnu Pouke iz prošlosti: Šaptač · ·