Ana Vučković - Prvi putevi
U VAZDUHU · kolumna

Sećate li se koliko je uzbuđenje bilo prvi put sa dečkom ili devojkom otići na more i kakav horor pre toga mamu i tatu ubediti da dobra ideja da sa nekim ko će vas verovatno opijen suncem, metaksom ili jednostavnom, a ludačkom tinejdžerskom ljubavlju, deflorisati na pesku ili kao srnu u snijegu, ako to već nije uradio negde u školi, na ekskurziji, dok su svi bili u poseti manastiru ili povraćali ili oba u isto vreme, ili dok su roditelji zarađivali svoj rustični hleb, onaj što se ne mrvi.

E da, baš sam se prisećala sa drugaricom tog uzbuđenja, kada nešto ili ne smeš ili radiš prvi put. Prvi put kad prespavaš kod dečka, čak i da se ništa posebno nije desilo, bio je događaj mitskih razmera. U tom događaju ima slatkoće, neizvesnosti, negde smo na rubu da se razočaramo svakog trenutka, a opet nam titra stomak i razleću se leptiri po njemu, bez ideje da uskoro postanu gusenice. Nešto kao u filmu Say Anything, gde je mladi Kjuzak kao Lojd Dobler divniji nego inače, svira devojci, koju gleda kao da je jedina na svetu, serenadu na kasetofonu u čuvenoj sceni. U tom filmu vidimo svu nelagodu i zabrinutost odgovorne devojke što je prvi put celu noć van kuće.

Kao i u filmu Maza i Lunja, jednoj od najboljih romantičnih komedija ikada , u kojoj ova dva psića izlaze na pravi starinski sastanak – večera (što vidimo, čuvena kafana Bella Notte), šetnja i vođenje ljubavi (koje ne vidimo, jer je to ipak, navodno, film za decu). Noću si van svoje kuće i promatraš iz ležećeg položaja koje sve knjige ili diskove (u moje vreme) ima tvoj ljubljeni  i iako si deo svega, posmatraš i izvan sebe, kao da stojiš pored kreveta, kako je iznenađujuće spretan, iako i on možda tek drugi, treći put u svojoj sobi ima devojku. Ostarilo se, iako je to logično, jer smo stariji svake sekunde ili što bi rekao moj omiljeni komičar Mič Hedberg- Someone handed me a picture and said ’’This is a picture of me when I was younger’’. Dude, every picture of you is when you were younger.

Moji prijatelji i ja se ili bližimo tridesetim ili smo u njima (odnosno, u četdesetim, za sitničave) i trebalo bi da retko šta u nama može da izazove tu vrstu uzbuđenja. Gotovo svi prvi putevi su daleko iza nas. Čak sam ove godine i ja odlučila da letujem u mestu u kome sam već jednom bila, u italijanskom gradiću Riminiju. Bila sam tamo sa mamom i tatom 1991. na našem proputovanju kolima po Italiji. Ali ove godine sam ipak radila nešto prvi put, posle nekoliko godina zajedno, moj dečko i ja prvi put smo otišli na more, posle niza kontinentalnih putovanja. Mnogo je dilema kada se ide na more- da li da to bude divlja plaža, smeštaj u kakvom bungalovu ili „all inclusive“ u nekoj Turskoj, pošto su nam Karibi i dalje nedostižni ili možda mali grad na obali. Za divljački smo ostarili ili sam to samo ja željna da spavam uvek na krevetu i tuširam se dva puta dnevno, sa „all inclusiva“ vratila bih se sa 20 kila viška i pijana, ali je za penzionere, koji su još koji mesec u tridesetim, grad na obali idealan.

Mnogi su nam govorili da je Rimini penzionerski grad, ali niti je to istina, niti smo mi takvi penzioneri da bi nama bilo gde bilo kao penzionerima. Neki od njih bili su tako divni da nas poglade po kosi i podele sa nama svoje kajsije. Na putovanju smo se razvlačili po plaži kao penzioneri, istina, ali smo pronašli i hipsterski kraj Riminija, najbolji sladoled u životu, tovili se brusketima i mini-kajganicama koje idu uz svako piće koje naručite,  išli tragom Felinija rođenog i umrlog u ovom gradu, posetili iznenađujuće lep muzej grada u kome su prva izdanja Danteove Božanstvene komedije i izložba Rene Gruoa, umetnika čije sam slike obožavala, a da nisam ni znala ko je on. Na doručku, naspram nas sedeli su baka i deka Italijani, a baka bi posle jela iz zlatne kutijice vadila lekove i za sebe i za deku. Gledali su se zaljubljeno kao što Lojd Dobler gleda devojku u Say Anything. Putovaćemo i kada budemo stvarno penzioneri. Čisto da se setimo onog uzbuđenja kako je to sa dečkom ili devojkom otići na more. Kao prvi put.

Deca Sandra Todorović: Ne daj Bože što ti majka misli rambo amadeus 1 Populizam: Sprdačina i more Odmor Lara Marinković: Stik, gel, sprej sex and the city Srećna domaćica: Seks i grad · · · · · ·