van_gogh_self_portrait_collage
U VAZDUHU · kolumna

Pomislićete po naslovu – evo još jednog teksta o otuđenju koje se pojačava upotrebom tehnologija i o samoljublju savremene individue. E, pa taj tekst nećete čitati, barem ne od mene, jer mi je dosta analitičara i kulturnih poslenika koji non-stop govore jedno te isto: o selfiju kao o najgoroj pošasti, o štapovima za isti kao o hladnom oružju, o rijaliti programima kao jedinim razlozima za to što smo glupi i apatični.

Tu se nađe uvek mesta za sintagmu prave vrednosti, iako je to potpuno subjektivna odrednica. Čak i da pretpostavimo da su te izgubljene prave vrednosti lepo ponašanje, odlazak u pozorište i čitanje knjiga, opet i tu možemo da relativizujemo stvar pitanjem koje knjige, kakvo pozorište.

Isti ti ljudi pomenuće i kvalitetnu muziku, koje nema. Šta znači kvalitetna muzika? Jedino što mi pada na pamet jeste ona koja je tehnički čista i producirana, ali znam da analitičari savremenog trenutka nisu mislili na to, već na onu koja nije kič. A opet, i oko kiča možemo da polemišemo, neka umetnost je jednostavno kič i to je njeno glavno obeležje i čini je čarobnom (Dalijeve usne Me Vest kao kauč).

A i čarobno je pitanje ukusa. I nisu samo rijalitiji krivi, imaš koliko kanala kulture, divnih emisija, da uživaš ceo dan, a čak i da gledaš rijalitije, oni ne mogu da te zaglupe ako već nisi glup. Pun grad galerija i muzeja, čak i pored zatvorena najvažnija dva, ali uvek ima nečeg zanimljivog, samo nema ko da ode.

Analitičarima smetaju oni koji slikaju selfije, a niko nije postavio filosofskiju tezu da možda osoba želi da se vidi na milion načina, jer ne može da izađe iz sebe da bi se videla onako kako je vide drugi. A sebe nikad ne možeš zapravo da vidiš. Ali to je egoistično. Da, kao i slikanje autoportreta, a eno pune galerije. Van Gog, Parmiđanino, selfiji u svim stilovima. A možda je i njima tada neko rekao da to nisu prave vrednosti, da vlada egoizam i da je to platno težak kičeraj.

Prozor u dvorište, foto: Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Ljubaznost ubija! Žena na ivici nervnog sloma Žena na ivici nervnog sloma: Nepročitane knjige Nervozica Srećna domaćica: Nervozica Voya George Pouke iz prošlosti: Voya George, zvezda nemog filma ·