Alpi
U VAZDUHU · kolumna

Imam jednog poznanika, koji se bavi horoskopom, i koji, kada god me sretne počne priču o mojoj natalnoj karti, u kojoj, naravno, sve već odavno piše. Vrlo ste liberalni i rigidni u isto vreme, pripadate vrlo primitivnom tipu koji će tražiti sigurnost, lojalnost i pažnju u porodici, ali će vam pogled ipak ponekad biti i negde sa strane, na nekoj ekstravaganci, za koju osećate da vam pripada. Po njegovoj priči, ako neko sa mojom pozicijom planeta ne bude živeo na visokoj nozi, ništa nije uradio u životu, jer ja sam rođena da budem imućna.

Pošto nisam bogata naslednica, na događajima na kojima se srećemo, ubedim ja horoskopliju da u mojoj natalnoj karti zapravo piše da sam neko ko traga za intenzivnim doživljajima. Ne moraju to biti dijamanti ili haljine sastavljene od čipke, svile i krzna (tim redosledom), već ja, kako sam starija (a to je svake sekunde) shvatam kako me privlače druge vrste intenzivnih doživljaja – pogledi na okeane ili gigantske planine, koje izazivaju strahopoštovanje.

Dramatika nije samo u pravilnosti i odsjajima brilijanata, draga Liz (ovo se ja obraćam Liz Tejlor), ja sam pronašla nešto novčano jeftinije doživljaje koji odgovaraju mojoj ličnosti. Shvatila sam da bih volela da idem na dugačku dominikansku plažu, na kojoj je sve isto, palma do palme, klasičan tropikalizam, ali da to ipak nije moja šolja čaja.

Ponekad mi se čini da mi ne treba mir, da mi baš treba da stojim ispred dramatičnih Alpa i da se, kao junakinja u Sorentinovoj Mladosti prepustim nemiru i planini koja plaši. Sve više uživam u olujama, a kada plivam u moru, volim da me uhvati hladna struja. Intenzivni doživljaji, spremna sam na njih, volim oštrinu planinskog vazduha, jaka i opora pića.

Ovo će boleti – kaže doktor. Pa neka, hajde da vidimo šta je to, dokle može da se ide. Neću da sve mogu da predvidim, ja sam od onih koji će se na trenutak izvojiti iz grupe turista i otići da vidi šta to krije mala poprečna ulica. Nije čudo što sam kao mala bila tako fascinirana Baš Čelikom i otvaranjem zabranjenih vrata.

Hajde da se izgubimo, da bismo se spasili. Neki dani su za kuvanje čorbe i lenčarenje na terasi, a nekih osetim snažnu potrebu za životnim obrtima i jakim doživljajima. Tih dana mislim da je samo dramatičan život vredan življenja, život izazova, kakav je imala Liz, Liz Tejlor. Sa ili bez dijamanata…

Foto: Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Ima nešto u tom što me nećeš Japanski zmajevi Ivan Tokin: Astronauti Foto by Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Dva lica stvarnosti Beograd Gistro priče: Da je Duško Radović živ… · · ·