Lupita Nyongo
U VAZDUHU · kolumna

U Holivudu se podigla prašina oko dodele Oskara, jer na listi nominovanih nema Afroamerikanaca. Mnoge zvezde, koje su, nominovane ili ne, stalni inventar dodele, već su otkazale ne samo svoje prisustvo, već su i obznanile kako neće biti ni pred ekranima, da ne bi pratile tu lakrdiju. To što ove godine jedan Afroamerikanac vodi dodelu nije pomoglo, već ih je možda čak i dodatno iziritiralo.

Dobro, to je njihov problem i njihovo pravo. Oni bolje od mene znaju kakva je to borba opstajati u šou-biznisu. I tu mislim na sve rase i sve boje kože. Stalno moraš da snimaš dobre filmove, stalno da briljiraš, inače ne valja. I kada se žalimo na to koliko kod nas nema novca da se snimaju filmovi i dobre serije, zaboravljamo na to koliko se zapravo u Holivudu krvnički radi. Uče se klaviri, mršavi se do neprepoznatljivosti, uzimaju se časovi jezika, penje se na vrhove, samo zbog te uloge, kojom će se glumac upisati u red onih koji su prigrlili zlaćanu statuetu, da bi je posle stavili pored šampona i balzama. I da, svi znamo da nekada ni najbolji glumci, a pogotovo najbolji filmovi ne dobiju nagradu, već oni koji su te godine, zbog neke aktuelne teme prepoznati kao važni. Istorija pokazuje šta su bile dobre odluke, i tako niko ne može da ospori kvalitete npr. višestruko nagrađenom filmu “Meri Popins“. Čak i oni koji ne vole ovakve filmove, znaju i razumeju zašto je nagrađen, jer su, iako je sve subjektivno, neke stvari ipak jednostavno svima jasne.

Možemo se setiti lako i velikih oskarovskih nepravdi, ali ove godine je po sredi drugačiji problem. Ove godine nominovani su sve sami belci i po koji Latinoamerikanac. Afroamerikanaca nigde. I mnogi, na čelu sa Džejdom Pinket Smit i Spajkom Lijem, mišljenja su da je na delu diskriminacija. U nekoliko navrata dešavalo mi se da se u svakodnevnom životu osećam neprijatno što vršim pozitivnu diskriminaciju i ponašam se naglašeno uslužno prema nekome ko je drugačiji od mene, po bilo kojoj stavki. Htela sam da stvorim klimu prijatnosti, da ta osoba ne misli da sam rasista, šovinista ili neosetljiva osoba. Tako sam se i ja osećala dobro. A ono kako je trebalo da se ponašam je da budem normalna. Samo zamišljam nekoga kako mi u prevozu ustupa mesto zato što sam previsoka belkinja sa devijacijom nosa, za koju neki misle da je šarmantna, a ja je, naravno, ne volim. Eto, zašto bih ja uvek bila nadmoćna i sažaljevala gluvonemo društvo, koje se u tramvaju ludo zabavlja i komunicira, ozarenih lica? Što oni ne bi sažaljevali pokislu mene? Ili zašto me devojka sa Kariba ne bi sažaljevala, kakva sam jadna, bela i pegava? A njena koža je divna, zategnuta i sjajna. Ili zašto bi bilo ko radio bilo šta iz sažaljenja?

 

Pozitivna diskriminacija je i dalje diskriminacija. A hajde da diskriminacije uopšte nema, ali onda ću te gledati, pošto sam, cenim,  normalna osoba, kao ravnog sebi. Da li je to moguće? Teško, ali hajde da probamo. Onda se i to tumači pogrešno, kao neosetljivost, u najboljem slučaju. Ali, ako nismo isti, ali smo jednaki, onda ne očekuj ni prilvilegije, onda kad ti to odgovara. I samo kada ti odgovara. Na jednoj od prošlih dodela Oskara upravo je slavljena kultura i baština Afroamerikanaca i sve je bilo u tom ključu. Tada su tapšali i belci-kolonizatori i Afroamerikanci i svima je sve bilo potaman, jer su svi doživljavali svojevrsnu katarzu, i oni, čiji su preci porobljavali, bičovali i mučili, i oni čiji su preci bili porobljavani, bičovani i mučeni. Zašto ove godine ne možemo da vozdižemo svoju, već potvrđeno odvratnu koljačku i kolonizatorsku belačku kulturu? I pomalo latinoameričke, jer imamo Injaritua? Zato što smo koljači i treba da se i dalje iskupljujemo. I filmovima i knjigama, a bogami i nominacijama. Ako neko nije nominovao Afroamerikanca, zato što je Afroamerikanac, onda je to sramota i problem, ali ako je bila takva godina, da su nominovani samo belci slučajno – onda je stvarno u redu. Zar ne?

Girouette Utorkom na dva točka: Biciklistički servis Persa, Hamburg Prozor u dvorište, foto: Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Samo se nadajte Postpraznični shopping Srećna domaćica: Postrpaznični šoping Zamagljeni Vetar i zastave: Zamagljeni ·