Žena na ivici nervnog sloma
U VAZDUHU · kolumna

Vaša draga kolumnistkinja nije bila uvek ovako fit, bilo je faza u kojima sam bila slika i prilika zadovoljnog praseta. To vidim tek kada počnem da vadim stare albume i sablaznim se nad činjenicom da sam ružičastu svilenu haljinu nosila i pored blizu devedeset kilograma. Koga lažem, bilo je i preko devedeset.

Bile su to užasne faze u kojima nisi ni svestan kakva si mečka. Liz Tejlor je kačila sebi na frižider upravo takve fotografije kako bi se skinula sa engleskog pudinga i pečene živine, sa kožicom. Ali čak i kada si takav, punačak i obložen salom, niko ne može da te ponižava. Niko! Kao da ti nije dovoljno teško što se sporije krećeš, sa naporom pronalaziš garderobu i ne ličiš na ono što ti je uzor, a meni su to uvek bile pin-up devojke. A niko ne sme da ponižava debelice! Na strani debelica su bili i Morisi u “You’re the one for me, fatty“, Fredi Merkjuri se divio oblim guzovima u “Fat bottomed girls“, imao je i Mika odu jedrijoj devojci. A ako imaš barem ovu trojicu na svojoj strani- niko ne može da te ponižava!

I Čola je jednom rekao da je bio sa mnogo žena tankih kao pritka, ali da su mu najdraže uvek bile one malo “drusnije“. Ako Čola kaže, onda to mora da je istina. Trebalo je to da znam onog dana kada sam išla u kupovinu i kada sam ušla u prodavnicu jednog veoma poznatog brenda. Samo što sam kročila u radnju, a prodavačica me počasti replikom – Ovde nema ničega za vas. Dakle, bolje ne ulazi unutra i ne prepipavaj džaba naše skupocene stvarčice, kada ni u jednu ne možeš da se uvučeš. Eventualno možeš jednu nogu da provučeš kroz celu suknju, ti lipidna bezoblična maso! Poludela sam i svašta sam joj rekla, između ostalog i nekoliko smislenih argumenata, a to su da možda hoću da kupim cipele, a eto đuveči i krofne nisu od mojih stopala napravili slonovska i eto, mogu da uđem, ako ništa, makar u cipele. Ili ešarpu. Pa valjda mi vratina nije takva da oko nje ne može da se obmota komad svilice. Ili moj ultimativni argument- možda ne kupujem sebi, nego kupujem poklon drugarici koja nosi XS i mogu da joj nađem mravlju bluzicu i farmerke mišje građe. Ma i ja sam glupa, trebalo je samo da pozovem vlasnika radnje i da se požalim na neljubaznu prodavačicu koja hoće da se iživljava nad onima koji bi u prodavnici da ostave pare, koje, eto, pazi čuda, nisu ostavili u pekari daveći se u bureku. Debela mušterija je uvek u pravu!

Da li treba da budeš Opra, Bet Midler ili Miss Piggy da bi shvatili da imaš pravo na komad lepog materijala u svom broju. Danas, kada ulazim u M i kada sam zadovoljna svojim telom, koje je zaobljeno tamo gde treba, gde peva dragi Fredi, ja se takođe borim protiv ljudskih svinja, koje su u stanju da izgovore ono što je ova prodavačica uputila meni. Naravno, nije samo debljina problem, koliko puta sam čula prodavačicu kako ženama govori da ta cipela nije za njih, jer nema šanse da unutra uguraju svoj gigantski čukalj. Šta te briga? Možda ne kupujem sebi, a možda i kupujem sebi, ali za pet dana imam zakazanu hiruršku operaciju smanjivanja stopala i kidanje čuklja. Da, da, ja sam Pepeljugina sestra i zahtevam da mi bez glupih komentara date tu sandalicu, jer ako se meni sviđa, kupujem i plaćam. A onda dobro i tebi i meni i vlasniku trgovine. I šta ako mi prsti na nogama liče na one panirane riblje štapiće. Staviću svoje panirane riblje štapiće u najlepše cipele ili još bolje- u otvorene sandale, pa da svi vide moje papke. Koji to sada nisu, ali setiću se perioda kada nisam bila najzgodnija i najlepša, ali kada sam takođe zavređivala poštovanje od mnogih, a pogotovo onih koji su plaćeni da usluže. Ušla sam skoro ponovo u istu onu prodavnicu, tamo je bila možda neka druga prodavačica, ne znam, ali mi niko nije rekao ništa, jer mogu da uđem u sve. Tražila sam da probam metalik-sive cipelice. Nije bilo velikih brojeva. Samo 37. Prokletnici sa malim nožicama. Besna sam izašla iz prodavnice i zabacila šal oko svog suvog vrata.

Hobi Srećna domaćica: Hobi Prozor u dvorište, foto: Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Mirisi iz prošlosti Divin horoskop Žena na ivici nervnog sloma: Divin horoskop Utorkom na dva točka Utorkom na dva točka: Biciklisti u Srbiji, a i šire (prvi deo)