Voćni kup (foto izvor: google images)
U VAZDUHU · kolumna

Kada sam bila mala, i još uvek sa mamom i tatom išla na more, činilo mi se da je jedna od najvažnijih stvari otići na voćni kup. Lepo je na plaži, kad te ponese talas, breskve su ukusne i cure niz lakat, ali otići na voćni kup – to je nešto posebno.

Koji naručiti večeras? Ne smem da pogrešim, moram dobro da se raspitam uz koji ide papirni šeširić i plastični flamingo, a uz koji kandirana trešnja.

Mama i tata nisu razumeli kakva je to moja fascinacija običnim slatkišom. Pobogu, kupićemo ti najveći sladoled, da ga ližeš na plaži i najslađu lubenicu, da je rasporimo i jedemo na terasi, dok pada mrak, i more postaje nebo, a nebo more. Nisam htela ni da čujem, čak i kao veoma mala, želela sam svoje parče noćne estravaganceNeću samo plažu, simboličnu šetnju posle večere, pa povratak u hotel, hoću nešto specijalno!

Sećam se da sam smatrala da su mamini i tatini prijatelji, koje smo sreli jedne večeri, vukući se primorskim korzoom – privilegovani, oni su bili momak i devojka, zamislite, ostajali su do kasno u noć u restoranu, i nisu, kao mi, morali da se vrate u hotel. Ta devojka nosila je svilenu haljinu, tirkizni nakit, pila vino i nije morala da osuši kosu posle kupanja, sušila je bura, lelujala je među zidinama Starog grada.

Kada porastem, i ja ću tako. Neću na ovakvo obično letovanje, nosiću štikle i na moru. Blago njoj, ona uvek može na voćni kup, nikoga ne mora da pita, pa da čeka da se umilostivi. Ona, pošto je velika verovatno naručuje banana-split, koji mi ne deluje toliko zanimljivo. Ipak je kup poseban, raskošan, ne znaš odakle da počneš, ali ona može jedan dan da jede kup, drugi banana-split.

Danas, kao velika baš retko jedem kupove, ali imam kutiju sa nekoliko plastičnih flamingosa, šeširići su se pocepali. Imam dečka sa kojim idem na more i pijemo vino, ponekad sam baš umorna i hoću ranije u hotel, ali retko, jer je u meni i dalje devojčica koja hoće nešto specijalno, eksces, vatromet, ekstravagancu, još samo jedan voćni kup. Trešnjica se podrazumeva.

Kiša (foto izvor: google images) Ivan Tokin: Kiša Pouke iz prošlosti Pouke iz prošlosti: I u seksu, najvažniji je saspens Željkova mama Draga Nadice: Željkova mama Strah od svega (foto izvor: google images) SCHNELLFICKEHOSE: Kako muču svinje · ·