Najbolje žene 2014.
KULTURA · film/TV

Ako pogledate stanje na bioskopskim blagajnama u svetu, tokom ove godine, pre svega SAD, ova 2014. izgledala je, kada je o ponudi reč, gotovo kao i svaka druga. Dakle, bilo je tu čudovišta, „evergreen“ ljubavi, bajki, međutim, još uvek su žene manje i ispred kamera i u ulozi režisera ili direktora fotografije, iako se sa pojavom prvih žena superheroja očekivala ekspanzija i lagana izmena u odnosu muškarci : žene na filmu.

Ipak, neka istraživanja pokazala su da 2014. godina jeste za sve rediteljke, koje rade u različitim žanrovima, jedna od nesumnjivo najboljih godina za rad i prikazivanje snimljenog. Njihove filmove ste verovatno ili gledali, ili poželeli da gledate i već se nalaze u vašim agendama za narednu bioskopsku sezonu. Evo tih žena i njihovih ostvarenja:

1. Jennifer KentThe Babadook/ uvrnuti horor

Kentova je na veoma lak i dopadljiv način, a u okviru pitkog horor žanra, uspela da upakuje kompleksan odnos majka-sin, kao i složena osećanja koja svaka majka ima prema svom detetu. Zanimljiv ugao posmatranja materinstva, bez zamerke.

2. Gina Prince-BythewoodBeyond the Lights/ drama

Takođe film o odnosu majke i deteta, ali ovoga puta iz rakursa ambiciozne majke i deteta kao projekta. Popularna priča u društvu u kakvom danas živimo.

3. Ana Lily AmirpourA Girl Walks Home at Night/ horor, romansa, triler

Ovakav film nikada do sada niste gledali, čak i ukoliko ne volite priče o vampirima, Amirpourova će uspeti da vas privuče. Njen rad je savršen miks vesterna, horora i kulturoloških prilika savremenog iranskog društva.

4. Gillian FlynnGone Girl/ drama

Najpre je napisala roman, a potom ga i adaptirala i za potrebe filma uradila scenario. Bez obzira da li vam se film dopao ili ne, Flynnovoj morate odati počast, za poznavanje svih mračnih kutaka ženske prirode.

5. Jenny SlateObvious Child/ romantična komedija

U godini kada je manjak ovakvih filmova više nego očigledan, film koji nesrećno spada pod žanr romantična komedija, zapravo je mnogo više od toga. Zahvaljujući Jenny Slate, priča o neplaniranoj trudnoći i drugim sitnicama koje čine život, a koje se ne daju planirati, odličan je praznični poklon za svako popodne.

6. Ava DuVernaySelma/ drama

Zahvaljujući pametnoj režiji DuVernayeve, film o Martinu Lutheru Kingu mlađem dobio je dimenziju ženskog zalaganja za prava građana i civilne zajednice. Hvala joj na tome, bilo je i vreme…

7. Julianne MooreStill Alice/ drama

Ako do sada i nije uspela, u poslednje vreme svi pričaju da će Moorova osvojiti Oskara za interpretaciju žene obolele od Alchajmera. Izuzetna Mooreova uspela je da nadmaši neke od svojih najboljih rola i na to me joj iskreno čestitamo!

Najbolji filmovi 2013 Best of 2013: Najboljih deset filmova Barack Obama Koje serije gledaju članovi porodice Obama? The Affair TV recenzija: Afera Filmski hitovi u 2015. Spremite se na vreme – ovo su hit filmovi za 2015. · ·