autfit
PULS GRADA · moda

Veoma je mali broj autfita koji su dobili status svevremenog. Pogotovu kada su u pitanju poznati i njihovi autfiti koji se menjaju od jednog crvenog tepiha do drugog, i do sledeće limuzine sve odlazi ravno u zaborav. Ali, pojedine žene su toliko oduševile svojom odećom da su i danas u vrhu modnog Olimpa…

Ali ne samo modnog. One su učinile mnogo za emancipaciju žena i pomeranja fokusa sa krhkih osoba na opasne. Pokazale su i da žene mogu da budu prljavi igrači kojih se drugi plaše. Tačno je da uz kultni izgled često dolaze jake poruke i osećanja, to je ono što nam pomaže da se nečiji autfit utisne u naše sećanje.

1. Poslovno odelo Rosalinde Russell

U filmu iz 1940. godine His Girl Friday Russell glumi novinarku koja radi u muškom odeljenju ali apsolutno dominira situacijom. A njeni autfiti joj pomažu u tome, to su uvek opasna ženska odela.

2. Banana suknja Josephine Baker

Josephine Baker je bila igračica i pevačica koja je doživela neverovatan uspeh 1920. godine u Francuskoj. Bila je i prva Afroamerikanka koja je imala glavnu ulogu u velikom filmu, a kada je zaigrala u suknji od 16 banana 1929. godine to joj je donelo još veću popularnost.

3. Smoking Gladys Bentley

Gladys Bentley je bila džez pevačica dvadesetih godina prošlog veka. Postala je poznata po tome što je na pozornicu izlazila u smokingu umesto u suknji, kako su to radile druge džez pevačice.

4. Bela haljina Marilyn Monroe

Kultna bela haljina bila je kostim Marilyn Monroe u filmu The Seven Year Itch. Ovo je zaista jedan od najpoznatijih autfita koji postoje, a The Guardian kaže da scena kada se haljina podiže nije bila spontana i da je bilo potrebano oko 14 sati da se snimi.

5. Twiggy i kratke suknje

Twiggy je svojim stilom pokazivala da se menja sve. Konzervativna etika ’50-ih je bila na udaru, a pojedinci, poput nje, kroz odeću su pokazivali svoj bunt.

6. Venčano odelo Biance Jagger

Umesto u venčanici, Bianca se venčala u Yves Saint Laurent ženskom smokingu davne 1971. godine: Ovo je jedan od nezaboravnih venčanih autfita a i autfita generalno. Zaista moćno.

7. Androgeni stil Grace Jones

Grace Jones je unela nekonvencionalne rodne identitete u mejnstrim. Niko nije poznatiji po načinu odevanja od nje, mogli bismo reći.

8. Beth Ditto i haljina sa korsetom sa grudima

Fokus je stavljen na telo koje se mora posmatrati u pozitivnom kontekstu i Beth Ditto je uz pomoć Jean Paul Gaultiera to uspela. Njen korset majica je svima skrenula pažnju i pokazala sa kakvim se stereotipima sreću žene- samo mršave mogu da se smatraju lepim i seksi. Ali, Beth je u onoj armiji koja pokušava da to promeni.

Sony i Auria Sony & AURIA – ekološki aksesoari 468531458_1280x720 Nove rep dive: Sa njihovim stilom nema šale cover Style File: Jovanka Broz torbe Deset poslovnih torbi za muškarce