gum-wall-california-2[7]
U VAZDUHU · svet

Bilo da volite žvakaće gume ili ne, složićete se da one zagađuju našu okolinu i čine urbane sredine ružnijim i neuglednijim nego što bi trebalo da budu. Iz nekog razloga, mnogi ljudi se osećaju slobodnim da bacaju žvake na ulicu, ili još gore, lepe ih za zidove i druge objekte i predmete. Najgore je, naravno, kada imate tu nesreću da zgazite upravo bačenu žvaku. Svakome od nas se ovo bar jednom desilo i ne sećamo se rado trenutaka kada smo morali da ih sastružemo sa đona omiljenih patika.

Imajući u vidu ove činjenice, iznenađeni smo da u nekim gradovima SAD postoje čitavi zidovi oblepljeni žvakama, i ne samo to, oni su njihove autentične turističke atrakcije! Posetioci ovih sredina se čak pozivaju da zalepe svoje žvakaće gume na konkretne zidove.

Predstavićemo vam neke od ovakvih bizarnih lokacija širom SAD.

Ulica žvakaćih guma u San Luis Obispu (Kalifornija)

U ovom mestu koje se nalazi između Los Anđelesa i San Franciska, čitava jedna ulica je oblepljena žvakaćim gumama. U pitanju je vrlo uska ulica između dva zida na kojima su gotovo celom dužinom od 20 metara zalepljene žvake.

Veruje se da su tradiciju lepljenja žvaka na zidovima ove ulice započeli učenici lokalne srednje škole još ’50-ih godina prošlog veka. U međuvremenu su im se pridružili i drugi stanovnici grada, ali nisu svi građani gledali blagonaklono na ovu tradiciju. Tokom dekade ’70-ih, zidovi su dva puta u potpunosti očišćeni od smeća. To je, naravno, bilo uzalud i zidovi su se ubrzo ponovo pretvorili u pano za žvakaće gume. Danas je ova ulica jedna od najpopularnijih destinacija turista i nikome više ne pada na pamet da ponovo očisti njene zidove.

Zid žvaka u Sijetlu

U samom centru Sijetla, na zidovima ka ulazu u Market teatar, posetioci ovog zdanja i slučajni prolaznici primetiće debele slojeve spojenih žvakaćih guma koje pokrivaju gotovo čitavu površinu ovih zidova.

Praksa lepljenja žvaka je počela 1993. kada su nestrpljivi posetioci teatra iz dosade počeli da stavljaju žvake sa novčićima na zid dok su čekali u redu za karte. Danas više nema novčića, ali su žvakaće gume i dalje tu. Mnoge od njih su raspoređene tako da ispisuju imena ili prikazuju različite simbole.

Zid žvakaćih guma u Grinvilu (Ohajo)

Treći zid žvaka nalazi se na lokaciji u Grinvilu, na površini objekta iz koga se prodaju sendviči i druga brza hrana. Zanimljivo je da odvratan prizor zalepljenih žvaka nikome još nije pokvario apetiti i zaustavio prodaju ovih navodno „najukusnijih sendviča u Ohaju“.


4718860-13964110-cover Zanimljivosti o zastavama 4482560-1280px-Anavilhanas 5 zanimljivih činjenica o našoj planeti Vilnius-poster-5b6c2d8adf2ea__880 Vilnjus je počeo da se reklamira kao „G tačka Evrope“ james-bond-exhibit-solden-10 Na Alpima otvoren muzej posvećen Džejmsu Bondu · · ·