flame furniture 3_cover
PULS GRADA · shopping

Praznici su pravo vreme za darivanje, a svako vreme je pravo vreme za umetnost! Nema lepših poklona od onih koje je kreativnost svojim rukama stvarala, i zato zavirujemo u domaću umetničko zanatsku scenu i biramo s čime da uplovimo u novu 2018.

„Bilo bi dobro da se odlučimo za kupovinu novogodišnjih poklona od malih proizvođača, iz dućana sa rukotvorinama, od nezavisnih knjižara, od prijatelja/ica koji prave unikatne stvarčice, da na našoj novogodišnjoj trpezi bude hrana i piće od malih proizvođača iz Srbije, od ljudi u našoj okolini koji se opiru lošim stranama globalizacije. Kad bi napravili tako da naš novac stigne do običnih ljudi, kojima je on zaista potreban, a ne u budžet velikih međunarodnih firmi (koje premalo plaćaju svojim radnicima i prebacuju sedišta u sve siromašnije zemlje) i podržali male proizvođače, njihova i naša Nova godina biće srećnija.“

Početkom decembra, ovaj tekst osvanuo je na društvenim mrežama, uz poruku: širi dalje, podrži inicijativu! Kako smo zaista okruženi mnoštvom kvalitetnih i vrednih umetnika, oberučke smo prihvatili izazov!

Makre design

Makre design je mladi modni brend dve sestre, nastao na distanci od dva različita kontinenta. Inspirisan Azijom, bezuslovnom ljubavlju, Univerzom i blagom zemlje, Makre nastaje prvenstveno u organskim materijalima, kao što su reciklirano srebro, čelik, mesing, svila, koža, kristali i plemenito kamenje. U Makre ponudi se posebno izdvaja zanimljiv nakit koji svojim bogatim geometrijskim oblicima i bojama komunicira na 1000 načina. Uz njih savršeno pristaju kimonoi, koji su takođe zaštitni znak Makre dizajna.

Makre design nakitOtvori galeriju

GIR

Na domaćem, ali i evropskom tržištu, sve više se izdvaja GIR, kompanija nastala iz porodičnog biznisa još početkom devedesetih godina, koja se od skoro okrenula i maloprodaji u Beogradu. GIR stvara nameštaj od punog drveta koji se ističe svojim kvalitetom i dizajnom. Unikatan i poseban trend počeo je da osvaja sa svojom novom maloprodajnom radnjom u Beogradu u kojoj se najbolje čita kako nameštaj može stvarati doživljaje. Čistih, progresivnih formi, GIR veliku pažnju posvećuje detaljima i fantastično oslikava novi pristup nasleđu. Za one koji zaista uživaju u dobrom dizajnu, i to iz domaće kuhinje.

GIR totem shelfOtvori galeriju

Flame Furniture Inc.

Flame Furniture Inc. je umetničko zanatski kolektiv iz Beograda, orijentisan prvenstveno na industrijski nameštaj. Ručnim radom proizvode nameštaj od masivnog drveta iz obnovljivih izvora i hrastovine reciklirane iz srpskih seoskih kuća starih više od sto godina, tretiran isključivo prirodnim uljima i voskom. Od masivnih stolova, preko sofa koje pozivaju na uživanje, do unikatnih dizajnerskih komoda, stočića i barskih stolica, pa sve do posebne atmosfere koje stvara pažljivo dizajnirano osvetljenje, Flame je rustično oživeo na moderan način koji je u našoj sredini jedinstven.

Flame furnitureOtvori galeriju

Umetnost

Vijetnamska groznica uhvatila je Natašu Kekanović i Nikolu Mihajlovića, dvoje umetnika čija izložba je trenutno u kafeu Ljubičica u Gospodar Jovanovoj 33. Podstaknuti željom da hladnu zimu provedu u živopisnoj Aziji, Beograđanima su pružili priliku da živopisnost njihovih slika odnesu u svoj dom. Nikola je po obrazovanju arhitekta, a Nataša je nedavno diplomirala na smeru dizajna odeće i tekstila. Oboje imaju vrlo prepoznatljiv stil, sasvim različit jedan od drugog, osim u očaravajućem umeću baratanju bojama i kompozicijama, savršeno za svaki zid, bio on unutra ili napolju!

Slika Nataše Kekanović Otvori galeriju

Davor Gromilović na našu scenu donosi nešto sasvim drugačije. Slike neverovatnih detalja opčinjavaju umetnikovom maštom koju na neverovatan način oživljava u dve dimenzije. Vizuelni umetnik iz Sombora koji se bavi istraživanjem na poljima slike i crteža objavljivao je radove u brojnim knjigama, fanzinama, magazinima, širom Balkana i Evrope, a njegovi radovi najbolje govore zašto. Uz neverovatnu originalnost, talenat i posvećenost, Davorove slike zaista donose neki novi svet u kojem se čini tako jednostavno otisnuti se.

Slika Davora GromilovićaOtvori galeriju

Daljina Mine Pišćević, najnovija kolekcija sižea koji se nakon tehnike transponovanja fotografije u rastersku grafiku štampa na staklu, oslikava poetizovane pejzaže, detalje prirode, gradske vedute i tek poneki ljudski lik. Fotografije transponovane na staklo donose nam brojne prizore koje svakodnevno gledamo na jedan sasvim nov način i ponovo nam otkrivaju svu lepotu sveta koji nas okružuje. Tihi ali rečiti prizori koje je Mina prenela na staklo i stavila u divne ramove unose u ambijent spokoj i ispunjenost nekakvom prijatnom setom, koliko god to zvučalo nespojivo.

Iz kolekcije „Daljina“ Mine PišćevićOtvori galeriju

Beogradske ulice iz novog ugla

Kada beogradski umetnici svoj život pretoče u reči nastaje knjiga, opisana kao „bekstvo ka slobodi i ljubavi, koje traje zauvek“. Beogradski umetnik Džoni Racković je svoje letenje ulicama Beograda izrazio u rečima svoje četvrte knjige, u romanu Peto godišnje doba. Knjiga je nastala nakon što je umetnik proveo godinu dana, četiri godišnja doba, sa beogradskim skejterima, gde Džoni beskompromisno briše granice između života i umetnosti i čitaoce vodi kroz svoj umetničko delo vlastitog života. Kada su beogradske ulice isuviše hladne za duga uživanja, eto ih ušuškanim među koricama Džonijeve knjige!

Intersport_Miodrag-mitja-Bogdanovic-6934 Intersport: Moderne i stilizovane u zimskim mesecima dec2017 Sajam malih samostalnih izlagača i izdavača IMG_20171205_191029 29 Hills: Za sve kojima nije svejedno šta nose 98A156 Bulova – satovi koji će vas oduševiti · · · · ·