komondor
U VAZDUHU · urban flash

Prirodna selekcija, koja dovodi do promene kod životinja u divljini, sposobna je da izmeni osobine neke vrste koliko i selekcija koju vrši čovek. Razlika je u tome što priroda nije toliko ciljana i brza, u šta se možete uveriti i ako se upoznate sa sledećih deset rezultata čovekove upornosti da živi svet menjamo kako nama odgovara.

Ciganski konj

Oko 1850. godine došlo je do procvata romskih karavana u Britaniji, koji su ovu prelepu rasu konja koristili za vuču prikolica. Ciganski konji su jedini višebojni konji koji se mogu sresti na britanskom ostrvu.

Mančkin mačka

Uzgajivačima mačaka je mutacija koja dovodi do skraćivanja nogu bila toliko zanimljiva da su od nje napravili mančkin mačku. Kada je rasa priznata 1995. godine, došlo je do kontroverze jer se smatralo da kraće noge izazivaju zdravstvene probleme kod životinje, što nije sa sigurnošću potvrđeno.

Poitevinski magarac

 Savetnik Luja XV ostavio je detaljan opis poitevinskih magaraca 1717. godine, pa je ova rasa, čiji su primerci veliki poput konja, bila dobro poznata već u to vreme. Farmeri su poitevinske magarce uzgajali u istoimenoj francuskoj regiji da bi ih ukrštali sa konjima i dobijali snažne mule.

Bela dijamantska mačka

Jednobojno krzno i plave ili zlatne oči glavno su obeležje bele dijamantske mačke, čije se poreklo, zahvaljujući istorijskim izvorima, može pratiti stotinama godina unazad. Oči najlepših i najređih primeraka ove tajlandske rase različitih su boja.

Komondor

 Dredovi ovih mađarskih ovčara neodoljivo podsećaju na četku za ribanje podova. Njihove ućebane lokne u kućnom okruženju nemaju svrhu, ali ih na pašnjacima odlično štite od ujeda vukova.

Orijentalna dugodlaka mačka 

Pored toga što se ističe neobičnom građom, orijentalna dugodlaka mačka poznata je po svojoj živahnosti i obožava da skače, ali je toliko graciozna da retko obara predmete po kući. Odlično se slaže sa drugim mačkama, decom, pa čak i psima.

Belgijsko plavo goveče 

Hiperplazija je genetska osobina koja omogućava pojedinim kravama da imaju više mišićnih vlakana i manji procenat sala nego što je to uobičajeno. Belgijski poljoprivrednici su u XIX veku favorizovali ovu osobinu i formirali belgijsko plavo goveče, rasu krava koje izgledaju poput bodibildera.

Ahaltekinac

Ovih konja ima najviše u Turkmenistanu i Rusiji, a slavni su po svojoj izdržljivosti. Godine 1935, grupa jahača je na ovim konjima za tri dana prešla 235 milja kroz pustinju bez vode. Poznati su i kao zlatni konji, zbog toga što dlaka mnogih od njih ima magičan metalni odsjaj

Svilena kokoš

Marko Polo je prvi pisao o ovoj verovatno najpitomijoj kokoški. Njeno perje je toliko mekano da podseća na svilu i može biti različitih boja. S druge strane, koža, kosti i meso svilenih kokoški su crni.

Ankole

Brojna afrička plemena gaje ankole goveda u prostranim savanama. Ogromni rogovi glavno su obeležje rase, služe za odbranu od grabljivica i imaju ulogu u rashlađivanju tela. Ankole bikovi CT Woodie i Lurch upisani su u Ginisovu knjigu rekorda kao bikovi sa najvećim rogovima.

Reklama Najgenijalniji marketinški potezi vlasnika prodavnica Mom I'm Fine On se redovno javlja mami sa puta oko sveta Ljubav u doba FB-a Ljubav u doba Fejsbuka neću napolje Najbolji razlozi zašto da vikendom ne izlazite