pagecover
PULS GRADA · zdravlje

Zamislite da ste nasukani na pustom ostrvu i imate dovoljno neophodne vode za piće. Ako bi bili stavljeni pred izbor, zalihe koje namirnice bi poneli sa sobom? Naravno, sa ciljem da vam obezbedi preživljavanje do daljeg.

Ako ste izabrali krompir, potpuno ste u pravu.

Sličan scenario se odigrao 2016. kada je jedan momak po imenu Endrju Tejlor odlučio da narednih godinu dana jede isključivo krompir. Dobro, ne baš isključivo, budući da je različite sorte ovog povrća ponekad kombinovao sa začinima, sojinim mlekom i paradjz sosom.

Tejlor je za magazin Popular Science izjavio da se odrekao svih ostalih namirnica kako neko vreme ne bi više morao da razmišlja o hrani i stizao da više uživa u drugim aspektima života. Najčudnije od svega je što nije umro od ove bizarne dijete! Umesto toga, smršao je, ušao u fizičku formu i sada je pun energije i elana. Tejlor tvrdi da mu je i krvna slika nikad bolja!

Nakon svog pozitivnog iskustva sa ovom krompir-dijetom, odlučio je i da drugim pomogne da se reše viška kilograma i postanu zdraviji. Na slici ispod možete da vidite kakve je rezultate imala jedna devojka koja je poslušala njegove savete.

Verovatno vas zanima kako je Tejlor uspeo da preživi na ovako restriktivnoj dijeti. Odgovor leži u aminokiselinama, organskim jedinjenjima koja su zadužena za izgradnju proteina u našem telu. Čoveku je za preživljavanje potrebno 20 aminokiselina, od kojih 9 dobija isključivo preko hrane. Ispostavilo se da krompiri imaju sve aminokiseline i vitamine koji su neophodni ljudima za život.

Ako se odlučite za ovu ekstremnu dijetu, nije dovoljno da samo pojedete nekoliko krompira s vremena na vreme. Preživećete jedino ako unesete bar 34 slatkih krompira ili 84 belih krompira dnevno! U suprotnom biste se veoma brzo suočili sa nedostatkom kalcijuma. Takođe 25 belih krompira je apsolutni minimum.

Neka se Tejlor ne ljuti, ali nama se ova njegova ideja ni malo ne sviđa. U dugom roku ona sigurno ne može biti zdrava, a i zašto bi se ograničili samo na krompir ako ne moramo?

Iz tog razloga, budite odgovorni i hranite se raznovrsno, a krompir-dijetu izaberite SAMO ako se nađete na pustom ostrvu!

Diva laser centar Šta bi trebalo da znate o mladežima Magnezijum iz vode Telo žedno magnezijuma i(z) vode cover Otkriveno je koliko se gojimo zbog nedovoljnog spavanja Festival zdravlja Jesenji festival zdravlja počinje u Beogradu 2. novembra · · ·