vvv
PULS GRADA · zdravlje

Za mnoge ljude je zvuk talasa blagotvoran. Smanjuje im stres i opušta ih. Čak i nauka kaže da je biti pored vode veoma dobro za zdravlje. Tako kaže članak objavljen u časopisu „Health & Place“, čak i ako živite u vrlo urbanoj sredini poseta vodenim površinima ili životu u bučnom gradu, ali na obali reke rešiće vas mnogih muka.

Autori članka su bili posebno zainteresovani da provere kako vode (plave površine) utiču na one koji žive u gradovima, da li im uopšte blizina vode pomaže?

Svoja istraživanja su usmerili na grad Wellington, koji se nalazi na Novom Zelandu, i ima pola miliona stanovnika. Ovaj grad je odabran jer ima i zelene površine oko sebe, te su autori mogli rade paralelna istraživanja-koja površina, plava ili zelena bolje utiče i smanjuje stres stanovnika. Amber L. Pearson, jedna od autorki članka kaže da su svi rezultati išli u prilog vodi, a da skoro ništa nije pokazivalo da šuma i ostale zelene povšine umanjuju stres.

Objašnjenje za ovo se može naći u tome što se zelene površine mogu izjednačiti sa ljudskim udelom te čovek više ne reaguje na njih. Na primer, pojedinac podsvesno prepoznaje zelene povšine kao golf terene ili parkove koje je stvorila ljudska ruka, dok je plava površina i dalje prirodna stvar. Život pored vode dobro utiče na smanjenje stresa, pokazale su studije. Plavo definitivno prija ljudskoj duši.

Samo gledanje u vodu smiruje čoveka i dosta ga opušta. Voda je zaista prirodni antistres. Pogotovu u današnje vreme kada je život skoro svakog čoveka užurban i prepun neizvesnosti i stresnih situacija.


hu Zašto se inteligentni ljudi manje druže ljubljenje Ljubljenje je dobro za zdravlje Kog dana se najbolje spava Otkriveno je kog se dana spavajući najviše odmorimo Test starosti Test koji u 10 sekundi otkriva koliko smo zaista stari · · ·