Avion za turneje grupe Led Zeppelin
KULTURA · muzika

Starship je ime aviona koji je od putničkog Boeinga 720 nekada u službi United Airlinesa, postao slavna vazdušna „limuzina“ jedne od najslavnijih grupa svih vremena – Led Zeppelin. Nije bilo previše teško putovati po SAD-u, kada ste znali da u vašem avionu imate baš sve što vam je potrebno, a vaš put nikada ne traje predugo, jer zaboga putujete privatnim avionom!

Putanja je išla nekako ovako: hotel-limuzina-avion-limuzina-koncertna dvorana i nakon završene svirke natrag. Današnji bendovi, koji obično putuju autobusom sa velikim žaljenjem mogu da konstatuju kako je putovanje privatnim avionom zaista sjajna stvar za svakog umetnika koji bi trebalo da publiku dočeka odmoran i željan dobre svirke, a ne izlomljen od puta i veoma pospan.

U slučaju Starshipa i grupe Led Zeppelin uložena je čak četvrtina miliona dolara kako bi se avion preobrazio od klasičnog putničkog u prostor za turneje velikih bendova. Barovi, instrumenti, plejeri i televizori na kojima se mogu puštati filmovi od klasične pornografije do Braće Marks; spavaće sobe, persijski tepisi, šampanjac, a dve stjuardese koje bi bile unajmljene specijalno za takve prilike bile bi plaćene čak 2500 dolara na sat! Pogledajte kako su te davne 1973. rock n’roll bogovi Led Zeppelin putovali u okviru jedne od svojih čuvenih turneja…

Jimmy Page i Audrey HamiltonOtvori galeriju

Na ovom video snimku lošeg kvaliteta možete videti članove grupe pre nego što avion poleti – tu su žene, vidi se da ima i alkohola, ali još uvek se svi ponašaju poprilično pristojno.

Mudhoney u Beogradu Mudhoney prvi put sviraju u Srbiji Amy LaVere Amy LaVere & Will Sexton u Kulturnom centru Grad 2016MichaelJackson_Thriller600G140214_COVER Nazivi legendarnih albuma, al zamalo Repetitor Repetitor svira u Kini, Engleskoj i Rusiji · · ·