Život među krošnjama
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Ako ste jedna od onih osoba koje sanjaju o životu u prirodi, na obroncima neke planine ili duboko u šumi, onda je jedan arhitekta ispunio vaše snove. Prva svetska vertikalna džungla biće izgrađena u Švajcarskoj, i biće mesto za život ne samo ljudi već i stotine kedrova, 6000 različitih vrsta žbunastog bilja i 18 hiljada začina i drugih sitnih mahovina i travki.

Italijanski arhitekta Stefano Boeri je na građevini visokoj 117 metara rešio da isproba nešto o čemu je dugo sanjao. La Tour des Cedres, ili kule kedrova biće građevine obogaćene različitom vrstom flore što je do sada bila samo misao i želja onih koji bi voleli da u urbanim zonama postoji više zelenih površina. Bez obzira na visinu, plan je da svaki stan ima privatnu baštu ili vrt koji bi se sastojao od po jednog stabla i nekoliko žbunasih biljaka.

„To će grad Lozanu učiniti vrhunskim u svakom smislu, a pred ostale gradove i države postaviće human izazov da se u urbanim četvrtima formiraju zelene zone koje bi poboljšale kvalitet života. Biljke su odabirane tako da zaštite stanovnike od prašine, buke i jakog vetra“ , kaže Boeri.

cover Gde se život krčka Neobične građevine sveta 17 najboljih neobičnih građevina na svetu Najlepše opere sveta Najlepše opere na svetu image Građivine koje su poslužile kao inspiracija za film „The Grand Budapest Hotel“ · · · ·