page_cover
KULTURA · fotografija

U periodu od 1909. do 1915. godine, fotograf i hemičar Sergej Mihajlovič Prokudin-Gorski je putovao širom Ruskog carstva i svojim foto-aparatom dokumentovao život stanovništva ruralnih sredina koje je posećivao. Slikao je ljude u radu na polju, sveštenike, ribare, učitelje, crkve, vozove i lokalnu prirodu.

Cilj putovanja nije bio puki turizam, već je želeo da njegove fotografije budu korišćene u obrazovanju dece o istoriji, kulturi i procesu modernizacije u Rusiji. Danas su ove slike izuzetno cenjene među fotografima i istoričarima. Prvi su impresionirani Sergejevim pionirskim tehnikama pravljenja fotografija u boji, dok istoričari, ali i antropolozi, mogu da se oslanjaju na njegove slike da bi saznali kako je izgledao život u Ruskom carstvu neposredno pre revolucije i nastanka Sovjetskog Saveza.

U našoj galeriji možete pogledati neke od najzanimljivijih fotografija iz ogromne kolekcije slika Sergeja Mihajloviča Prokudin-Gorskog, nastalih između 1909. i 1915. godine.

Život u Ruskom carstvu pre revolucijeOtvori galeriju
These-Photos-Look-Like-Renaissance-Paintings-In-Real-Life_cover Fotografije koje izgledaju kao moderne verzije renesansnih slika "Alisa u zemlji čuda" snimanje Pirella kalendara Pirelli: Isključivo crni modeli na kalendaru za 2018. godinu pagecvr Senzualne fotografije žena y3L6HYQp4EDvs0KP9TWG_1082131809 (1)_cover Urbana romansa: Fotografije zaljubljenih parova u Njujorku · ·