cover1
U VAZDUHU · intervju

Za razliku od prethodnih laureata nagrade Vip poziva, Zorana Markovića je beogradska publika ipak imala prilike da upozna, i kao igrača i kao koreografa. U Beogradu je sa holandskom trupom NDT 1 gostovao na BDF-u pre nekoliko godina, A ove godine na BDF dolazi trupa Tanc Lucern u kojoj je Marković trenutno angažovan kao balet majstor, koreograf i asistent direktora.

Da li postoji uzbuđenje i šta očekujete?

Naravno da postoji uzbuđenje, ovo je moje drugo gostovanje na Beogradskom festivalu igre, ali ovoga puta neću biti na sceni. Sa čuvenom trupom NDT 1 sam bio na vrhuncu karijere baletskog igrača i mogao sam taj predivan osećaj da podelim sa beogradskom publikom. Sada sa trupom iz Lucerna stojim iza zavese, gde nekim novim igračima prenosim ono što znam i pokušavam da ih motivišem, uvežbam i tražim uvek više. Još veće je uzbuđenje jer znam da je beogradska publika jako kritična i osuđuje brzo. Zahvaljujući festivalu, beogradska publika je dobar poznavalac Kilijana, Forsajta, Duata, Ingera, Pajtove, i drugih vrhunskih koreografa, pa neminovno i sve druge autore poredi sa njima.

Šta mislite o nagradi Vip poziva? Da li Vas je iznenadila vest da ste upravo Vi njen laureat za 2016. godinu?

Nije me iznenadila, ali sam počastvovan jer znam kome je sve ova nagrada pripala prethodnih godina. Biti među tim umetnicima je čast. Zahvalan sam!

Šta je to što Tanc Lucern donosi u Beograd? Kakav program nas očekuje?

Tanc Lucern je mala trupa od 10 izvrsnih igrača, koja prikazuje isključivo nova, premijerna dela poznatih koreografa. To znači da koreografi kreiraju za naše igrače, odnosno mi nismo trupa koja preuzima stare naslove kako bi ih predstavila na svom repertoaru. Za nas su radili Kajetano Soto, Andonis Fonjadakis, Stejn Selis, Gustavo Ramirez Sansano, Fernardo Melo, i mnogi drugi. Mislim da je danas retkost animirati autore da svoja dela postavljaju za manje trupe, i da je u tome posebnost naše kompanije koja je deo jedne veće mašinerije, odnosno velikog operskog teatra. Na festivalu ćemo predstaviti uzbudljive koreografije, i verujem da će naša publika biti oduševljena energijom, kvalitetom i intenzitetom pokreta.

Šta konkretno Vi radite u ovoj švajcarskoj trupi, i koji su to sve gradovi i kompanije koje su obeležile vaš život i karijeru od odlaska iz Beograda?  

Ne želim da izostavim ni jedan grad, školu ili kompaniju na tom putu. Sa sigurnošću mogu da kažem da me je školovanje u Beogradu dovelo do škole u Hamburgu, što me je opet vodilo do angažmana u Baletu Drezdena, gde sam upoznao koreografa Štefana Tosa. Nakon toga, dugo sam igrao za njegovu kompaniju u Hanoveru i dosta naučio, što je bio jedan od glavnih razloga da uspem da stignem do Holandskog plesnog teatra (NDT). Ne verujem u slučajnost, jer je za moju karijeru svaka stanica bila važna. Kao bivši igrač NDT-ja, mogao sam da nastavim da igram, budem asistent, pedagog, koreograf… To me je odvelo do Lucerna gde trenutno radim kao balet majstor, koreograf i asistent direktora.

Da li se radujete povratku u svoj grad, i šta bi poručili publici koja vas poznaje, ali i onima koji bi možda trebalo da dođu i da pogledaju nešto od festivalskog programa?

Ponosim se što ovaj mladi ansambl gostuje ove sezone na najvećim i najznačajnijim festivalima kao sto su beogradski i holandski! Jako se radujem što ću i ovoga puta podeliti „moju strast‟ sa publikom i mojim najbližima u mom Beogradu.

cover1 Lina Danam: Kad se nekom nečem dobrom nada… Oleg Novković Oleg Novković: U svakoj pravoj priči sreća i nesreća nastupaju zajedno Mladen Đorđević Mladen Đorđević: U potrazi za subverzivnim Vladimir Tabašević Vladimir Tabašević: Ja sam uvek i svugde zalutao ·