Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
11. Green Fest počinje danas

Jedanaesti Međunarodni festival zelene kulture počinje danas, u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom Kakvu budućnost želim?. Tokom 10 dana festivala, do 4. novembra, svi festivalski sadržaji će biti besplatni i dostupni na www.greenfest.rs.

Gledanje filmova i obrazovnih sadržaja je veoma jednostavno, nije potrebna registracija, već je dovoljno otići na sajt festivala, izabrati programsku celinu i sadržaj, i klikom na dugme (POGLEDAJ FILM) filmovi će biti pokrenuti. U skladu sa pravima na prikazivanje, gledanje filmova je ograničeno na 1000 posetilaca po filmu, i moguće ih je gledati samo iz Srbije.

U selekciji dugometražnih filmova naći će se najboljih 7 ostvarenja iz prethodnih 7 godina, koji govore o brojnim izazovima pred kojima se nalazimo – zagađenje koje dolazi iz modne industrije kroz film Riverblue: Da li moda može da spase Planetu? ,budućnost hrane kroz filmove Seme: Neispričana priča i Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane, kao i rad Haškog Tribunala protiv kompanije Monsanto, borbi za resurse kroz filmove Rat za pesak i Utovareni: Prava cena transporta, kao i jedan od najlepših filmova prikazanih na Green Festu do sada, koji je osvojio srca publike širom sveta – Harmonija sa deponije.

Ukupno 49 filmova iz preko 30 zemalja se bori za nagrade festivala u 6 kategorija u okviru takmičarskog programa kratkog i srednjeg metra. Ovi filmovi, kroz umetničku i dokumentarnu prizmu, prikazuju sa jedne strane veliki broj problema koje izazivamo kao civilizacija, a sa druge – svetlu stranu budućnosti.

U obrazovnom programu posetioce očekuju i 3 obrazovna filma o upravljanju otpadom, vodama i hemikalijama u Srbiji.

Panel diskusije o interesantnim i važnim temama su neizostavni deo Green Festa i na njima razgovaramo o temama koje su veoma aktuelne. U sredu, 28. oktobra, u 18 časova imaćemo priliku da čujemo o najnovijim istraživanjima našeg najpoznatijeg genetičara dr Miodraga Stojkovića i najpoznatijeg klimatologa dr Vladimira Đurđevića, zajedno sa Ivanom Jovčić – direktorkom Centra za unapređenje životne sredine, koji će objasniti posledice „brze mode“ na naše zdravlje, kao i na životnu sredinu.

U četvrtak, 29. oktobra, u 12 časova, razgovaramo o sve prisutnijem problemu – zagađenju vazduha. Saznaćemo kako se naše komšije bore sa zagađenjem, šta možemo da očekujemo iz novih EU paketa pomoći zapadnom Balkanu, podacima o zagađenju u Srbiji i borbi za čist vazduh u lokalnim zajednicama. Kroz ovaj razgovor nas vode Antoan Avinjon iz Delegacije Evropske Unije, Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole i Nataša Rašković iz organizacije Protok 21 iz Smedereva.

Treći panel će biti održan u ponedeljak, 2. novembra, u 18 časova, i na njemu će biti objedinjene  teme o načinima i potrebi zaštite prirodnih resursa, instrumentima koji mogu da pomognu Srbiji da unapredi kvalitet prirode i mreži prirodnih dobara Natura 2000 koja je jedan od značajnih alata u smanjenju rizika klimatskih promena. Na panelu će govoriti Boris Erg – direktor IUCN ECARO, Zoran Sretić – stručnjak za pravo EU, Predrag Lazarević – saradnik na Biološkom fakultetu i Imre Krizmanić – docent na Biološkom fakultetu.

Ove godine će diskusije biti prenošene uživo i moći će da se prate na: www.facebook.com/greenfest i www.facebook.com/eusrbija.

Festivalski tim je pripremio i dodatne sadržaje, i pozivamo vas da istražite www.greenfest.rs i uživate u ovogodišnjem programu.

Ovogodišnje izdanje Green Festa su podržali Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, Hajnrih Bel fondacija i Mreža za klimatske akcije – Evropa, kao i mnogobrojni partneri i prijatelji festivala.