Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Green Fest počinje sutra

Deseti Međunarodni festival zelene kulture Green fest će biti održan od 15. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda, pod sloganom Promeni igru! Budućnost je na Zemlji!. I ove godine na festivalu će biti prikazani filmovi nagrađeni na najprestižnijim filmskim festivalima, panel diskusije i predavanja stručnjaka iz Srbije i sveta, izložbe i inovacije, Bazar bez otpada na kome će se predstaviti domaći „zeleni” preduzetnici, i 44 filma u kategoriji kratkog i srednjeg metra iz celog sveta.

Green Fest će svečano biti otvoren, u utorak 15. oktobra, u 20 časova, dugometražnim filmom Veliki zeleni zid, koji je imao svetsku premijeru na nedavno završenom Venecijanskom filmskom festivalu. Glavni fokus filma je na akciji 11 afričkih nacija da zasade pojas od 8000 kilometara vegetacije u Sahelu – oblasti ispod pustinje Sahara.

Neposredno pre toga, u 19 časova biće svečano otvorena izložba i dodeljene nagrade pobednicima foto konkursa Priroda u pozitivu koju zajedno organizuju Delegacija EU i časopis National Geographic Srbija.

Film Postanje 2.0 biće prikazan, u sredu, 16. oktobra u 18 časova. U svetu još uvek postoje lovci na mamute, kao i naučnici koji žele da ožive ovu nestalu vrstu, što je samo početak u oživljavanju i drugih davno nestalih vrsta, stvarajući atmosferu kultnog Parka iz doba Jure. Film je osvojio specijalnu nagradu žirija na Sandens festivalu, kao i veliki broj drugih nagrada. Nakon toga, sledi film Uzalud protraćeno: Priča o bacanju hrane (u 20 časova). Izvršni producent, i protagonista koji nas vodi kroz priču, je jedan od najpoznatijih kuvara na planeti – Entoni Bordejn, čiji je ovo poslednji film. U saradnji sa kolegama, najboljim svetskim kuvarima, zajedno nam pokazuju kako hrana, koju smatramo za otpad, može da se transformiše u neverovatna jela.

U četvrtak, 17. oktobra od 18 časova na programu je film Zelena laž, koji prati korporacije koje besramno koriste etiku i održivost kao marketinške alate, dok vešto sakrivaju istinu o nedelima koja čine zarad profita.  

Nakon smrti poslednjeg severnog belog nosoroga – Sudana, dolazi priča o potpunom nestanku jedne podvrste – film Rino dolari, koji počinje u 20 časova. Snimanje ovog istraživačkog filma je trajalo preko 2 godine, tokom kojih je ekipa filma pratila celokupan lanac trgovine od unajmljenih ubica nosoroga, preko rendžera koji ih štite, pa sve do krajnjih kupaca i prodavaca.

Poslednjeg dana festivala, posetioci će moći da pogledaju film Kako pojesti Uskršnje ostrvo, priču o izazovima koje ostrvo ima zbog brzog ekonomskog rasta, ali i borbi za očuvanje svoje kulture i životne sredine.

Festival će biti zatvoren dodelom nagrada festivala i novim filmom u produkciji Leonarda Dikaprija More senki, u petak, 18. oktobra u 20 časova. Film nas vodi u svet organizovanog kriminala, kartela i ilegalne zarade na izlovljavanju retke vrste ribe – totoabe, koja se meri milionima. Zahvaljujući izvrsnoj atmosferi filma, scenariju, režiji i muzici ne čudi činjenica da je film osvojio prestižnu nagradu publike svetski poznatog Sandens festivala, kao i veliki broj drugih nagrada.

Svakog dana festivala, u 12 časova, na programu je film 2040 koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Festivalu Berlinale, koji razmatra veoma realne mogućnosti da ljudska civilizacija može da preokrene globalno zagrevanje i kroz taj proces unapredi živote svih živih bića.

Svi dugometražni filmovi će se i ove godine takmičiti za nagradu publike, a glasanje će se vršiti putem zvanične prezentacije festivala.

Ulaznice za filmove koji se prikazuju u Velikoj Sali Doma omladine Beograda se mogu kupiti isključivo na blagajni Tiket Vision-a, koja se nalazi u sklopu Doma omladine Beograda, ulica Dečanska broj 1, po ceni od 200 dinara za pojedinačne i 150 dinara za grupne posete.

Pored dugometražnih filmova, Green Fest je poznat i po filmovima kratkog i srednjeg metra, koji će biti prikazivani u Sali Klub Doma omladine Beograda. Ukupno 44 filma iz 5 kategorija se bori za nagrade festivala. Ovi filmovi obrađuju veliki broj tema i predstavljaju posebno zanimljiv program za sve filmske sladokusce. Ulaz na filmove programa kratkog i srednjeg metra je u potpunosti besplatan.

Više informacija o Desetom Green Fest-u se mogu pronaći na zvaničnoj prezentaciji festivala – www.greenfest.rs. Green Fest se održava uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Francuske ambasade i Francuskog Instituta, fondacije Hajnrih Bel, kao i uz podršku mnogobrojnih partnera i prijatelja.