Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Novi pametni grad u Meksiku imaće čak 7,5 miliona biljaka

AUTOR: CityMagazine 13 Jan, 2020
Novi pametni grad u Meksiku imaće čak 7,5 miliona biljaka

Italijanska arhitektonska firma Stefano Boeri je poznata po svom konceptu tzv. vertikalnih šuma. To su naselja u kojima se zelenilo ne nalazi samo na tlu, već i na krovovima, terasama i drugim građevinama. Poslednji projekat firme je pametni šumski grad nedaleko od Kankuna u Meksiku, koji još uvek čeka odobrenje lokalnih vlasti.

Po planu Stefano Boeri arthitekata, pametni grad će se prostirati na površini od 560 hektara i u njemu će moći da živi oko 130.000 ljudi. Biće to mesto u kome su izgrađeno okruženje i priroda u savršenoj harmoniji.

Gotovo 400 hektara površine grada biće u zelenilu. Planirano je da se zasadi 7,5 miliona biljaka, što je oko 2,3 drveta po jednom stanovniku. Pejzažni arhitekta Laura Gati će biti zadužena za izbor različitih biljaka i njihov raspored po parkovima, dvorištima i ulicama, ali i krovovima, terasama i fasadama građevina. Ona procenjuje da će pametni grad moći da apsorbuje 116.000 tona ugljen dioksida godišnje.

Ideja je da ovaj pamenti grad bude mesto koje će privlačiti naučnike posvećene novim tehnološkim rešenjima za ekološke probleme današnjice, ali i sve druge zainteresovane za život u ekološki održivoj sredini. Autori projekta tvrde da će grad biti energetski nezavistan zahvaljujući velikom broju solarnih panela koji ga okružuju. Takođe je planirano da poljoprivredno zemljište u okolini bude glavni izvor hrane stanovnika pametnog grada.

Grad će biti prepun vodenih površina i dugačkim kanalom koji ga praktično prepolovljuje. Autori projekta su posebno ponosni na inovativni sistem regulisanja saobraćaja. Naime, stanovnici će svoje automobile ostavljati van grada, a unutar njega će moći da koriste specijalna električna vozila koja će se automatski kretati na određenim rutama.

Projekat pametnog šumskog grada je predstavljen vlastima meksičke države Kvintana Ru u martu 2019. Još uvek nije doneta odluka da li će i kada će početi da se gradi.

Izvor: My Modern Met