Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

U Kini i Italiji zabeležen drastičan pad zagađenja kao posledica karantina

AUTOR: CityMagazine 19 Mar, 2020
U Kini i Italiji zabeležen drastičan pad zagađenja kao posledica karantina

Korona virus je zaustavio čitav svet, uništavajući ljudske živote i privrede većine zemalja. Jedna stvar, međutim, pokazuje trend poboljšanja, a to je ekologija.

Zbog činjenice da se ljudi sve manje voze kolima, autobusima i avionima, Emisija štetnih gasova je drastično smanjena, što je dovelo do velikog pada zagađenja vazduha, posebno u Kini i Italiji, državama naviše pogođenim pandemijom korona virusa. Do istih posledica je doveo i pad privredne aktivnosti.

Satelitski snimci organizacije NASA zabeležili su ovaj fenomen u Vuhanu i celoj Kini u periodu od početka januara do kraja februara, kada je korona virus bio na svom vrhuncu u ovoj zemlji. Sledeća serija fotografija prikazuje koliko je bio drastičan pad nivoa azot-dioksida, jednog od glavnih zagađivača, u vazduhu iznad ove teritorije.

Na osnovu satelitskih snimaka Evropske svemirske agencije primećen je veliki pad zagađenja i u italijanskim regijama Lombardija i Veneto. To, međutim, nije sve. Zbog manjka turista u Veneciji, kanali ovog grada su značajno čistiji nego inače, što je dovelo do povratka riba i drugog živog sveta u ove vode. Bez gondola, vodenih taksija i drugih brodova, one su sada vidljive golim okom u čistim kanalima čuvenog grada u severoistočnoj Italiji.

Mada su ovo pozitivne promene, one svakako ne umanjuju tragediju pandemije korona virusa. Ipak, lepo je videti da uvek postoji šansa za regeneraciju našeg ekosistema.

Izvor: My Modern Met