Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zaštita prirodnih resursa – najvažniji zalog za budućnost

AUTOR: CityMagazine 19 Aug, 2020
Zaštita prirodnih resursa – najvažniji zalog za budućnost

Prirodna bogatstva Zemlje su značajan resurs koji omogućava privredni rast i unapređenje uslova života. Istovremeno, raspolaganje ovim resursima znači i veliku odgovornost kako ekosistem planete ne bi bio narušen tokom njihove eksploatacije. Ističući važnost koju zaštita životne sredine ima za sve stanovnike planete, Ujedinjene nacije definisale su 17 ciljeva održivog razvoja čije ispunjenje treba da doprinese ravnomernom prosperitetu svih zajednica i generacija i racionalnoj upotrebi prirodnih resursa. Među tim ciljevima, obezbeđivanje čiste vode i sanitarnih uslova ima posebnu važnost, pre svega zbog činjenice da prema podacima UN više od dve milijarde ljudi nema pristup čistoj vodi.

Ciljevi UN su i poziv na globalnu akciju kako bi se ostvarili željeni rezultati. Značajna uloga u ostvarivanju ciljeva namenjena je i modernim kompanijama koje svojim aktivnostima utiču na svet koji nas okružuje. Jedna od najvećih domaćih kompanija, Naftna industrija Srbije, prepoznala je značaj održivog poslovanja i ove godine objavila 10. po redu verifikovani Izveštaj o održivom razvoju, što je jedinstven jubilej u domaćoj poslovnoj zajednici. U Izveštaju se, između ostalog, navodi da NIS poslovanjem doprinosi ostvarenju 12 od 17 ciljeva UN. Imajući u vidu da je voda među najvažnijim prirodnim resursima, očuvanje čiste vode jedan je od prioriteta kompanije u oblasti zaštite životne sredine.

Foto: Ivana Đudić/Unsplash

Odgovoran odnos prema vodnim resursima NIS dokazuje kroz ulaganje u unapređenje tehnologije recikliranja vode u Rafineriji nafte Pančevo zahvaljujući kojem se u periodu od tri godine sačuva količina vode proporcionalna Savskom jezeru u Beogradu. Kompanija poseduje 355 postrojenja za prečišćavanje vode, kako bi se ovaj resurs trošio racionalno i bez posledica po životnu sredinu. Pored toga, NIS čak 79 odsto vode za sopstvene potrebe koristi iz najmanje osetljivih resursa i na taj način čuva rezerve vode namenjene javnom vodosnabdevanju, prehrambenoj industriji i navodnjavanju poljoprivrednih površina.

Jedna od pratećih delatnosti NIS-a već 14 godina je i flaširanje pijaće vode visokog kvaliteta iz izvora Jazak, jednog od najčistijih izvorišta prirodne vode na Fruškoj gori.

Kompanija NIS, kao lider u oblasti odgovornog poslovanja u Srbiji, nastaviće i u budućnosti sa svojim aktivnostima posvećenim zaštiti prirodnih resursa, sa ciljem da generacije koje dolaze imaju jednak pristup prirodnim resursima.