Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Fascinantne tradicije slavljenja letnje dugodnevice širom sveta

AUTOR: CityMagazine 22 Jun, 2019

1. Izlazak sunca u Stounhendžu

FOTO: MARK HEMSWORTH/LNP/REX/SHUTTERSTOCK

FOTO: MARK HEMSWORTH/LNP/REX/SHUTTERSTOCK

Možda je jedan od najuzbudljivijih načina obeležavanja letnje dugodnevice severne hemisfere upravo na neolitskim strukturama u Stounhendžu, u Velikoj Britaniji. Izlazak sunca ovom prilikom savršeno se slaže s krugom isklesanim u kamenu. Teorije o poreklu variraju, ali ljubitelji istorije okupljaju se ovde na letnju kratkodnevicu da bi videli kako se arhitektonsko čudo gradilo.

2. Kronia, Grčka

FOTO: PROSLGN/SHUTTERSTOCK

FOTO: PROSLGN/SHUTTERSTOCK

U drevnoj Grčkoj, letnja dugodnevica je bio dan apsolutne jednakosti među ljudima. Tokom Grčkog festivala na Kroniji, društvena hijerarhija je u velikoj meri napuštana u korist jednakih uslova za sve klase. Robovi i gospodari proslavljali su dugodnevicu rame uz rame, a određena zakonska i moralna ograničenja bi tada bila ukidana. Taj dan je trebalo da oponaša Kronosovo zlatno doba kada niko nije morao da radi za život i kada je čitavo čovečanstvo smatrano jednakim.

3. Logorska vatra, Austrija

FOTO: ROBERT SEITZ/IMAGEBROKER/REX/SHUTTERSTOCK

FOTO: ROBERT SEITZ/IMAGEBROKER/REX/SHUTTERSTOCK

Visoko u planinama koje čine predivnu tirolsku regiju Austrije, dugi sati sunčeve svetlosti se slave uz vatre inspirisane drevnim plemenskim običajima. Zapaljeni širom ruralnih područja u inkarnaciji obožavanja zemlje, požari privlače goste koje privlače i misticizam i paganizam – moderni učesnici mogu biti najviše zainteresovani za odličnu zabavu oko logorske vatre sa panoramskim pogledom.

4. Juhanus, Finska

FOTO: PHOTOJANSKI/SHUTTERSTOCK

FOTO: PHOTOJANSKI/SHUTTERSTOCK

Ako ste ikada imali susret sa nemilosrdnom zimom, daleko od topline ekvatora, shvatićete zašto se zemlje koje imaju hladniju klimu zaista raduju zbog letnje dugodnevice. Skandinavci slave jedan od svojih glavnih praznika oko junske dugodnevice. Tokom Juhanusa, porodica i prijatelji okupljaju se u vikendicama na selu gde jedu ribu, voze se brodovima ili opuštaju u saunama ili pored lagane večernje vatre. Imajući u vidu dugu tradiciju bacanja čarolija na ovaj dan, a sve sa ciljem pronalaženja supružnika i povećanja plodnosti, praznik je takođe i veoma popularan dan za sklapanje brakova.

5. Festival ponoćnog sunca, Ferbanks, Aljaska

FOTO: ALASKA DRONES/SHUTTERSTOCK

FOTO: ALASKA DRONES/SHUTTERSTOCK

Nedaleko od Arktičkog kruga, Ferbanks na Aljasci jedno je od najboljih mesta u Sjedinjenim Državama za proslavu letnje dugodnevice. Sa zemljom koja je još uvek bila prekrivena snegom u junu, na Aljasci prihvataju predah koji je ispunjen svetlošću zahvaljujući svojim kratkim letnjim zalihama. U Ferbanksu, dnevna svetlost traje puna 24 sata oko dugodnevice, tako da ima dovoljno vremena za prisustvovanje brojnim događajima koji čine poznati festival ponoćnog sunca.

6. Tajna proslava dugodnevice, Island

FOTO: JOSEPH E. DRAGO/SHUTTERSTOCK

FOTO: JOSEPH E. DRAGO/SHUTTERSTOCK

U poslednjih pet godina, još jedna zemlja sa neverovatnim prirodnim lepotama i nemilosrdnom zimskom klimom pronašla je jedinstven i živopisan način da se istakne tokom leta, i to tokom tajne proslave letnje dugodnevice na Islandu. Zabavljači u Rejkjaviku mogu uživati u muzičkom programu koji izvode lokalni i međunarodni muzičari i drugi umetnici.

7. Ivan Kupala, Rusija

FOTO: SERGEI GRITS/AP/REX/SHUTTERSTOCK

FOTO: SERGEI GRITS/AP/REX/SHUTTERSTOCK

Slovenske zemlje poput Rusije i Ukrajine imaju dovoljno razloga da proslave kraj duge, oštre zime. Događaj pod nazivom Ivan Kupala odvija se ubrzo nakon najdužeg dana u godini, tradicionalno početkom jula. Od biljaka i trava podiže se skulptura koja se kasnije spaljuje  kako bi se osiguralo da leto ima obilnu žetvu. Danas deca još uvek ratuju sa vodom i bacaju je na prolaznike tokom letnje dugodnevice.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Viminacium avantura park – najbolja destinacija za uzbudljivi vikend

Nedaleko od Kostolca, na mestu nekadašnje rimske prestonice Viminacium, nalazi se jedan od najzanimljivijih arheoloških parkova u Srbiji. U okviru…

5 hotela na otvorenom koje vredi posetiti

Ima li išta magičnije od gledanja u nebo ispunjenog zvezdama? Verovatno ne... Zato vam u nastavku predstavljamo pet hotela na…

Ne tako poznata grčka ostrva koja morate da posetite

Letnji meseci, poznati kao glavna sezona u Grčkoj, donose veliki broj putnika na brojna slikovita ostrva sa neverovatnim plažama i…

Ovo su najbolji kampovi u Evropi

U Evropi ima mnogo kampova koji se dosta razlikuju po stilu, ali i samom konceptu kampovanja. Verovatno vam je prva…