Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovo su najopasniji aerodromi na svetu

AUTOR: CityMagazine 31 May, 2019

Lukla aerodrom, Nepal

Ako letite u Luklu, velike su šanse da ćete leteti preko Mont Everesta. Ovaj aerodrom je opasan ne samo zbog izuzetno kratke piste, već i zbog lokacije između planina, i nedostatka kontrole vazdušnog saobraćaja.

Tonkontin aerodrom, Honduras

Još jedan opasan aerodrom na visokoj nadmorskoj visini nalazi se na ovoj listi, jer, prema sajtu Interesting Engineering, da bi se avioni pripremili za sletanje na aerodrom Tonkontin, oni moraju da naprave brzi obrt od 45 stepeni kako bi došli do piste u dolini, a zatim brzo spustili visinu.

Tonkontin aerodrom, Honduras

Tonkontin aerodrom, Honduras

Princeza Julijana internacionalni aerodrom, Sveti Martin

Ono što živopisni aerodrom princeze Julijane čini opasnim nisu suncobrani na plaži, već kratka pista od 7.100 metara, koja je prvobitno bila namenjena manjim avionima koji su dolazili na ostrvo pre nego što je usledio turistički procvat u toj regiji.

Paro aerodrom, Butan

Koliko je opasno sletanje na ovaj prilično nezahvalni aerodrom sa majušnom pistom od 6.500 metara, koja je smeštena među vrhovima Himalajskih planina od 18.000 metara, govori podatak da je samo osam pilota kvalifikovano da ovde sleće!

Paro aerodrom, Butan

Paro aerodrom, Butan

Madeira aerodrom, Portugal

Ovde ne postoji sistem za sletanje, već piloti moraju ručno da vrše navigaciju na izazovnom terenu. Destinacija je posebno opasna zbog jakih i veoma promenljivih atlantskih vetrova, kao i planina sa jedne, i okeana sa druge strane.

Gibraltar aerodrom, Gibraltar

Aerodrom Gibraltar ima samo jednu pistu, i ta opasna pista prolazi kroz glavnu ulicu grada! Vozila se zaustavljaju svaki put kada avion sleće ili uzleće. Na svu sreću, do sada nije bilo većih nezgoda.

Gibraltar aerodrom, Gibraltar

Gibraltar aerodrom, Gibraltar

Saba aerodrom, Holandski Karibi

Holandski Karibi se nalaze na ivici litice, a pista je duga svega 1.300 metara i pritom je veoma uska. Sve to je dovoljno strašno da čak i najiskusniji putnik stisne naslon za ruke tokom sletanja na ovaj dragulj udaljenog karipskog ostrva poznatog po ronjenju.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Filip je zaljubljen u Italiju

Italija je pravi magnet za turiste celog sveta – pa i za njega. S nogu ga je oborila svakim svojim…

Destinacije u Irskoj koje će vam pomoći da…

Nakon osam sezona, jedan od najvećih svetskih pop-kulturnih fenomena došao je do svog kraja. „Igra prestola“ se završila i sada…

GTM u organizaciji DZT-a u Vizbadenu: Snažan nastup…

Turistička organizacija Nemačke (DZT) je organizovanjem 45. po redu GTM-a, najvažnijeg prodajnog događaja za nemački dolazni turizam, upisala još jedno…

Ovo su najtraženije destinacije širom sveta

Svako ima listu mesta koje želi da poseti i za koje samo čeka priliku da to i ostvari. A šta…