Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Australijska bašta „Mejfild“ prostire se na više od 64 hektara

AUTOR: Ljubisav Panić 02 Sep, 2020
Australijska bašta „Mejfild“ prostire se na više od 64 hektara

Osamdesetih godina prošlog veka, na oko 140 kilometara udaljenosti od Sidneja, bogati biznismen Garik Hokins kupio je ogromno imanje na kom nije moglo da se vidi bog zna šta. Poljane prekrivene travom i raštrkanim drvećem sezale su unedogled i delovale idealno za gajenje ovaca. Hokinsovoj porodici je to i trebalo. Podizanje raskošne kuće i osnivanje farme predstavljalo je njihov glavni cilj, ali će budućnost imanja obeležiti strast koju su gajili prema baštovanstvu.

Pomoću brojnih saradnika i velikih ulaganja, Hokinsovi su od nekada prosečnog krajolika napravili jednu od najvećih bašti na svetu, koja danas zauzima više od 64 hektara. Sastoji se od dve celine, osmišljene po ugledu na poznate evropske vrtove. Jedan deo se, prema imenu celog imanja, naziva Bašta Mejfild i može se posetiti gotovo cele godine. Drugi deo čini Porodična bašta Hokinsovih, koja se otvara sezonski, četiri puta godišnje na po 16 dana.

Deo Porodične bašte Hokinsovih (foto: australia247.info)

Dok Baštu Mejfild obeležavaju biljke zasađene oko jezera i potoka, Porodična bašta Hokinsovih nudi drugačiju vrstu atrakcije. U vreme njenih povremenih otvaranja, koja su propraćena događajima festivalskog tipa, posetioci mogu pokušati da pronađu izlaz iz lavirinta čija ukupna putanja iznosi 1,4 kilometra. Poslednji letnji festival, međutim, bio je otkazan zbog velikih požara koji su opustošili Australiju prošle godine. Vatra je zaobišla imanje, delimično i zbog dobrog upravljanja podzemnim vodama kojim obiluje.

Lavirint još uvek raste i pretpostavlja se da će ove godine deseći željenu visinu od 1,80 metara (foto: mayfieldgarden.com.au)

Hokinsovi su privatni posed prvi put otvorili za javnost u okviru jednokratne humanitarne akcije Crvenog krsta, održane 2008. godine. Oduševljenje na koje su naišli ubedilo ih je da bi trebalo da ga učine stalno dostupnim. Tokom prethodnih godina, prostor pod baštama se širio i sada se na njemu nalaze izložbeni centar urađen od peščara, kapela od plavičastog kamena, kafe, rasadnik, kineska pagoda, staklenik, voćnjak, kaskadni vodopadi, mostovi, obelisk i mnogo toga drugog. Na održavanju radi 60 stalno zaposlenih ljudi.

Bašta Mejfild postala je stalno otvorena za javnost 2014. godine (foto: petitfute.co.uk)

Pre tri godine Mejfild je dobio novog menadžera, a sa njim i povećan broj kulturnih dešavanja. Pored sezonskih festivala, u baštama se održavaju koncerti, fotografisanja za venčanja, privatne ture, festivali hrane i druge aktivnosti. Zimi ih može prekriti sneg, tako da svako godišnje doba ima svoje prednosti. Dugoročna vizija je da se kompleks od ispunjenjog sna jedne porodice pretvori u lokaciju na kojoj bi mogle da uživaju generacije koje dolaze.

U bašti se mogu igrati kriket, džinovski šah i stoni tenis (foto: sydneystopover.com)

Poseta je svakako poučna. Mejfild se od običnog parka razlikuje po biljnom bogatstvu, koje dobro uspeva u umerenim područjima. Vrste na koje smo mi odavno navikli, u Australiji predstavljaju egzotiku. Neke od njih, kao što su narcisi, kozlaci, javori, breze i druge, možete potražiti u foto-galeriji imanja ispod ovog teksta.

Izvori: mayfieldgarden.com.au, westernadvocate.com.au, homestolove.com.au

Izvor naslovne slike: visitoberon.com