Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Opušteno i aktivno uživanje u prirodi – Serbian Outdoor Club

AUTOR: Jelena Jovanović 30 Jul, 2020
Opušteno i aktivno uživanje u prirodi – Serbian Outdoor Club

U okviru akcija Kluba aktivnih uživalaca prirode (Serbian Outdoor Club) ovog leta se može nakratko otići do predivnih predela u Srbiji. Prednosti jednodnevnih rekreativnih tura su mnogostruke – mnoga odredišta nisu tako daleko od Beograda, predeli koji se obilaze su prelepi, a opušteno druženje u prirodi uvek donosi i novu dozu kondicije, životne motivacije i pokretačke energije.

Klub aktivnih uživalaca prirode (Serbian Outdoor Club) osnovala je Gordana Atanasijević pre deset godina.

„Kada je 2010. godine na snagu stupio novi Zakon o sportu, koji je dotadašnja planinarska društva prekrstio u klubove, i svrstao ih u sportska udruženja, osnovala sam Klub aktivnih uživalaca prirode, jer odlazak i boravak u prirodi, odnosno planinarenje, ne smatram sportom. Priroda je sveobuhvatna, i njene blagodeti se mogu konzumirati na razne i brojne načine, gde ja nikako ne vidim prostor za takmičenja.“

U razgovoru za City Magazine Gordana navodi da u planine odlazi 20 godina, a već 15 godina je planinarski vodič. Vodi ture po čitavoj Srbiji, a klub čiji je osnivač okuplja mnoge ljubitelje prirode.

U najavi

Naša sagovornica navodi da se ovog leta realizuju akcije koje su realizovane i ranije, i koje su postale omiljene članovima kluba.

„Obići ćemo predivne slapove Belog Izvorca, proći stazama resavskih rudara i petruških monaha, klisuru reke Gradac, i kanjon belog Rzava na Tari.“

Obilazak kulturne celine Senjski rudnik (i okolne prirode) najavljen je za 1. avgust, a narednog vikenda u avgustu realizuje se akcija u Istočnoj Srbiji – pešači se stazom duž slapova Belog Izvorca do kamenog mosta Valja Prerast. Staza je duga 8 kilometara, ima svega 300 metara uspona. Za 8. avgust najavljena je još jedna akcija – pešačenje uređenom stazom dugom 15 kilometara u kanjonu bistre reke Gradac.

Poslednjeg avgustovskog vikenda obilazi se kanjon reke Crnice, nedaleko od Paraćina, a za 5. septembar najavljena je akcija u okviru koje se obilaze Krupajsko vrelo, klisura Osanice i prerast Kasonje.

Jesenji period, navodi Gordana Atanacković, izgledaće popuno dugačije od onog koji je osmišljen početkom godine. Razlog je aktuelna epidemija, ali i bujične poplave u nekim delovima Srbije. Tokom jeseni realizovaće se obilasci Valjevskih planina, Divčibara, Šumadije, Tare, i istočne Srbije.

Spremni za akciju

Serbian Outdoor Club nalazi se u Ustaničkoj 125, sastanci su sredom od 20 h, a polazak na akcije je uvek ispred prostorija kluba, u ranim jutarnjim satima. U aktuelnom korona vremenu tokom puta se poštuju sve propisane i neophodne mere zaštite. A pre svakog polaska, ističe naša sagovornica, važno je upoznati se sa sadržajem akcije, i proučiti njen program. Odnosno videti stepen težine određene akcije, i proceniti svoje domete.

„Većina naših akcija je rekreativnog tipa, jer 90% naših članova ide u prirodu, ne zbog brojanja pređenih kilometara, već zbog opuštanja, druženja i uživanja u prirodi. Na njima mnogi steknu prva znanja o lekovitom bilju, ili gljivama. Mnogi vole da fotografišu, ili da snimaju predele kroz koje prolaze. A ono što je poseban doživljaj su večeri uz vatru, kada se ostaje tokom noći u prirodi”, kaže Gordana.

Dodaje i da su akcije koje se realizuju u avgustu rekreativne, te da u njima mogu učestvovati i deca. (Jedina zahtevnija akcija u narednom periodu, koja iziskuje veću fizičku spremnost, je obilazak kanjona Belog Rzava)

Pre svake planinarske akcije potrebno je proveriti da li ste poneli sve što je potrebno (i navedeno u programu). Naša sagovornica podseća da se na planinarenje uvek nosi rezervna odeća, kišna kabanica, voda za piće, sendvič ili grickalice, krema za zaštitu od sunca, kačket. Veoma je važna i čvrsta i pouzdana obuća – patike ili gojzerice.

Gordana Atanacković na kraju razgovora savetuje planinarske početnike da startuju sa lakšim akcijama, kraćim i manje zahtevnim – sposobnosti i znanja za teže akcije razvijaju se vremenom. Cene akcija koje organizuje Serbian Outdoor klub su pristupačne – uslov za prijavljivanje je samo uplaćena godišnja članarina koja iznosi 300 dinara. Detalji se mogu videti na sajtu – www.serbianoutdoor.com.

Fotografije: Serbian Outdoor Club