Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovaj video pokazuje koliko su se glečeri promenili u poslednjih 48 godina

AUTOR: CityMagazine 14 Jan, 2020
Ovaj video pokazuje koliko su se glečeri promenili u poslednjih 48 godina

NASA je nedavno objavila snimak koji prikazuje sve promene koje su se desile na glečerima koji se nalaze na Aljasci. U pitanju je raspon od 48 godina, a snimci su napravljeni iz svemira.

Sve započinje slikama sa misije Landsat od 1972. godine, a završava se 2019. Nakon toga, montirano je po šest sekundi za svaki glečer na teritorijama Jukona i Aljaske. Sve ovo treba da služi kao upozorenje na efekte globalnog zagrevanja i opasnosti i uticaja klimatskih promena na ovu regiju. Tu se vide jezera na mestima gde su nekad bile ledene oblasti, a ujedno i kako se ostaci glečera pomeraju ka vodi.

Sve ono što je nekada delovalo stabilno i izdržljivo, sada više nije tako. Ove slike i snimci zaista treba da ukažu na sve opasnosti koje dolaze od neozbiljnog shvatanja globalnog zagrevanja. Mnogi glečeri delovali su impresivno na početku ovih snimaka, a danas su se smanjili ili pomerili ka vodi. Ako se tako nešto nastavi, tek će doći do kritičnih promena.

Naučnici su takođe ispitivali snimke sa Grenlanda i Antarktika i došli do istog zaključka, a to je da i oni ukazuju na ozbiljne i problematične promene. Sve ovo mora da bude alarm koji će dovesti do ozbiljnih promena u ljudskom ophođenju prema prirodi i životnoj sredini.

Izvor: Lonely Planet

Naslovna fotografija: Yang Liu