Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
10 najboljih muzeja u Španiji

Iako epidemija virusa i dalje traje, to nas ne sprečava da maštamo o destinacijama koje želimo da posetimo. Jedna od zemalja koja nas asocira na leto i plaže svakako je Španija, te u redovima koji slede putujemo u tu mediteransku zemlju. Odlučili smo da vam predstavimo kulturne znamenitosti koje zavređuju pažnju i koje turisti tokom obilaska Španije najčešće posećuju. Na listi se nalaze muzeji koji su dobili najviše ocene putnika namernika, i stoga predstavljaju toplu preporuku. Naravno, većina je smeštena u glavnom gradu, a kako verujemo da ste nestrpljivi, polako krećemo u njihov obilazak…

1. Muzej Prado u Madridu

Ovaj muzej zauzeo je 1. mesto na listi najboljih muzeja u Španiji, međutim vredi napomenuti i to da se nalazi na 4. mestu u Evropi i 9. na svetu. Dovoljno je navesti imena umetnika čiji se radovi nalaze unutar ovog objekta, i poželećete da se zaputite na ovu adresu čim pre. Velaskez, Goja, Muriljo, Ticijan, Botičeli, Fra Anđeliko, El Greko, samo su neki od velikih umetnika čije radove možete izbliza pogledati. Naravno, potrebno je izdvojiti dovoljno vremena, kako bi se postavka posmatrala sa uživanjem.

2. Tisen-Bornemisa u Madridu

Umetnička dela Edvarda Hopera, kao i privremene postavke koje krase ovaj muzej, prema utiscima posetioca učine da izgubite osećaj za prostor i vreme. Od otvaranja, koje je upriličeno 1992. godine, smatra se najznačajnijom privatnom umetničkom kolekcijom u zemlji.

3. Grad umetnosti i nauke u Valensiji

Reč je muzeju koji obavezno treba posetiti prilikom obilaska Valensije, zbog arhitektonskog rešenja, koje je za svaku pohvalu. Turisti, međutim imaju zamerku na veliko prostranstvo, a malu ponudu umetničkih dela, što svakako ne treba da vas odvrati od ideje da ga bar jednom doživite.

4. Gugenhajm muzej u Bilbau

Ukoliko posmatramo ovaj muzej sa aspekta arhitekture, nimalo ne čudi što se nalazi u prvom delu liste najboljih u zemlji. Idejni tvorac ove građevine je Frenk Geri, a reč je o muzeju moderne umetnosti.

5. Nacionalni muzej i umetnički centar kraljice Sofije u Madridu

Jedan od razloga zbog kojih vredi posetiti ovaj muzej jeste čuveno Pikasovo delo Gernika, ali ne treba zaboraviti ni druga imena koja su zadužila svet, kao što su Šagal, Dali i Miro… Posetiocima se dopada eksterijer, kao i lokacija u centru grada.

6. Muzej Sorolja u Madridu

Ova kulturna znamenitost nije na listi prioriteta turista koji obilaze prestonicu, međutim vremenom je pobrojao simpatije. Muzej nosi naziv po slikaru Hoakinu Sorolji, i predstavlja njegovu zaostavštinu. Pored dela, posetioci imaju priliku da osete ambijent u kome je ovaj umetnik stvarao.

7. Fondacija Cezara Manrikea na ostrvu Lanzarote

Umetnik Cezar Manrike odlučio je da se vrati u svoju domovinu nakon godina provedenih u Njujorku. Na ostrvu je živeo 20 godina na prostoru od 300 metara kvadratnih, smeštenih u divnom ambijentu. Danas je turistima omogućen obilazak njegove kuće, u sklopu koje se nalazi bazen, podijum za igru i roštilj. Pored toga, tu se i dalje nalaze neki od njegovih najboljih radova.

8. Dalijev muzej u Figuerasu

I pored zamerki na veliku gužvu i cenu ulaznice u iznosu od 14 evra, posetioci ipak smatraju da je reč o bogatoj riznici u malom ribarskom mestu Port Ljigat.

9. Nacionalni arheološki muzej u Madridu

Nedavna rekostrukcija ovog objekta obradovala je kako lokalno stanovištvo, tako i turiste. I jedni i drugi se slažu da je promena uređenja i postavki bila preko potrebna i veoma su zadovoljni kako prostor sada izgleda i koje sadržaje nudi.

10. Muzej Pabla Pikasa u Barseloni

Ukoliko ste ljubitelj lika i dela ovog svestranog umetnika, onda je ovaj muzej prava poslastica za vas. Posetioci izdvajaju prostoriju u kojoj se nalazi čuveno delo Male dvorske dame, kao i audio vođenje kroz izložbu.

Izvor: Elle España