Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
5 idealnih destinacija za Noć veštica

Istorijski gledano, mnoge kulture su poslednji dan oktobra i prva dva dana novembra prepoznale kao period godine kada se mrtvi vraćaju na Zemlju i hodaju među živima. Za tu priliku oblačili su kostime jer se verovalo da oni odbijaju zle duhove. Ovaj nesvakidašnji običaj postao je tradicija koja se danas obeležava širom sveta…

Od obilaska groblja u Nju Orleansu koje je obasjano mesečinom, pa sve do razuzdane disko četvrti Hong Konga, ovo je pet destinacija koje garantuju nezaboravan provod za Noć veštica:

1. Njujork

Foto: Dia Dipasupil / Getty Images

Još od 1973. godine za ovu epsku paradu priča se da je najveća proslava Noći veštica na zemlji sa procenjenih 2 miliona posetilaca. Dođite rano i zauzmite dobro mesto na Šestoj aveniji u Grinič Vilidžu. Od posmatrača do raznih bendova i cirkuskih izvođača, ovaj događaj je savršen za uživanje i lep provod. Ovogodišnja tema je divlja stvar. Dođite u 18h da se postrojite za paradu i ne zaboravite kreativni kostim – rogovi, repovi, kandže… Sve je u igri!

2. Oaksaka

Foto: Kobby Dagan / VWPics / Getty Images

Ovaj festival pod uticajem Asteka održava se na Dan Svih svetih (1. novembra) i Dan svih duša (2. novembra) u skladu sa katoličkim kalendarom u znak sećanja na pokojne članove porodice, prijatelje i pretke. Festival se održava u brojnim gradovima Meksika, ali je, po svemu sudeći, najspektakularniji u Oaksaki. Ovde su ulice preplavljene paradom, šarenim pijacama i kostimiranim ljudima, dok na obližnjim grobljima porodice ne štede napore u svom nastojanju da stvore najekstravagantnije ukrašene nadgrobne spomenike, prepune lepo aranžiranog cveća i zanosnog sjaja bezbrojnih sveća.

3. Nju Orleans

Foto: Chris Graythen / Getty Images

Uz opojnu mračnu stranu koja se slavi tokom cele godine, Big Easy festival pojačava faktor straha u neponovljivom stilu. Traje nekoliko dana, a parade i zabave na ulicama vrhunac dostižu 31. oktobra.

Obilazak možete početi u Burbon ulici, a zatim nastaviti do francuske četvrti, pa do groblja obasjanog mesečinom. Za kraj, posetite bal Endless Night Vampire u House of Blues (kostimi su obavezni).

4. Hong Kong

Foto: Joshua Lee / Getty Images

Ovde se zna da restorani i barovi ozbiljno shvataju dekorisanje za Noć veštica. Za najbolju zabavu tokom Noći veštica, idealni su tematski parkovi iz Hong Konga. Očekujte obilje specijalnih efekata – od sablasnih podmornica do pirotehničkih sredstava koja impresioniraju čak i odrasle osobe.

5. Dablin

Foto: Niall Carson – PA Images / Getty Images

Oslanjajući se na svoju bogatu keltsku istoriju, Dablin za Noć veštica nudi pravi tajanstveno-romantičan užitak na odmoru. Tradicionalne manifestacije uključuju povorku u karnevalskom stilu, uz obilje vatre pod vedrim nebom. Želite da ovu uzavrelu atmosferu pomešate sa malo istorije? Odvažite se na odlazak na Dablinsku turu, ili se pridružite gotičkim ljubiteljima horora na Bram Stoker festivalu, upotpunjenom seansama, pozorišnim predstavama i projekcijama filmova na otvorenom.

Izvor: LonelyPlanet