Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 zanimljivih činjenica o Kineskom zidu

AUTOR: CityMagazine 07 Nov, 2019
5 zanimljivih činjenica o Kineskom zidu

Veliki zid u Kini svake godine privlači milione turista iz svih krajeva sveta. Ovaj nepregledni niz utvrđenja je prvobitno sagrađen kako bi zaštitio teritoriju Kine od napada nomadskih plemena sa severa, a kasnije je korišćen i za potrebe trgovine, posebno kada je trebalo cariniti robu koja se kretala putem svile.

Za Kineski zid se vezuju mnoge zanimljivosti i legende, što i ne čudi budući da je star više od 2.000 godina. U nastavku ćemo vam otkriti pet činjenica koje možda niste znali o ovoj čuvenoj građevini.

Kineski zid nije jedan neprekidan zid

Mada njegovo ime stvara utisak da govorimo o jednom neprekidnom zidu, u realnosti to nije tako. Ono što nosi naziv Kineski zid je u stvari više zidova na severu Kine, od kojih su neki i paralelni.

Ono što danas možemo da vidimo je relativno novo

Izgradnja delova Velikog zida u Kini je započeta u 7. veku p.n.e, a oni su delimično povezani u 3. veku p.n.e. za vreme vladavine prvog kineskog cara Ćina Šija Huanga. Ipak, od ukupne dužine zida od 21.196 kilometara, gotovo polovina je sagrađena za vreme dinastije Ming (1368–1644).

Veliki zid u Kini se ne može videti iz svemira

Jedan od najpopularnijih mitova u vezi sa Kineskim zidom je da se on može videti golim okom iz svemira. Ne zna se ko je započeo ovu urbanu legendu, ali mnogi ljudi i danas veruju da je ona istinita. Nakon što su američki astronauti u okviru misije Apolo stigli na Mesec, potvrđeno je da Kineski zid ipak nije moguće videti golim okom iz svemira.

Kineski zid polako nestaje

Veliki zid u Kini se proteže kroz teritoriju petnaest različitih regiona u ovoj zemlji. Nije teško pretpostaviti da je građevinu ove veličine veoma teško održavati pa se iz tog razloga veći deo Kineskog zida ne nalazi u baš najboljem stanju. Procenjuje se da oko 30% dela zida izgrađenog za vreme dinastije Ming više ne postoji, dok je svega 10% ukupne dužine građevine u relativno dobrom stanju.

Istraživači i dalje otkrivaju nove delove zida

Zbog poplava, erozije zemljišta i drugih prirodnih nepogoda, mnogi delovi Kineskog zida su tokom godina bili sakriveni. Tek kada je u 21. veku počela da se koristi GPS i tehnologija infracrvenog daljinometra, otkriveni su novi segmenti zida prekriveni rastinjem, stenama ili vodom.

Izvor: My Modern Met