Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Božićna magija u Štutgartu

Vreme praznika je pred nama i već se polako može osetiti taj poseban duh u vazduhu i ukrasima koji niču svuda oko nas. Ceo svet priprema se za najveću godišnju proslavu tokom koje dočekujemo Novu godinu i nova iskustva, a iza sebe ostavljamo sve loše odluke i navike koje menjamo nabolje.

Jedna od zemalja koja veoma drži do praznične tradicije i propisnog obeležavanja cele ove sezone je Nemačka, u kojoj se božićni marketi postavljaju u svim većim i manjim gradovima, pa čak i selima. Sada je već vreme za miris kuvanog vina i slatku aromu simpatičnih medenjaka koji su dostupni na štandovima širom ove zemlje.

Foto: Werner Dieterich

Posebno se izdvaja Štutgart sa svojim božićnim vašarom koji je ne samo jedan od najlepših u Evropi, već i jedan od najstarijih. Prvi put se zvanično pominje u spisima iz 1692. godine, ali se veruje da je postojao još mnogo pre toga. Ovogodišnji vašar već je otvoren fenomenalnom ceremonijom u centru grada i trajaće do 23. decembra. Centralni deo predstavlja jelka visoka 25 metara, na čijem vrhu se nalazi zvezda od dva i po metra. Na jelci se nalazi 40 hiljada led lampica, za koje je potrebno čak šest kilometara žice a koje u potpunosti koriste električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Foto: Stuttgart-Marketing GmbH (SMG)

Nezaobilazni deo ovog vašara predstavlja market antikviteta na trgu Karlsplac, koji obuhvata 23 štanda sa raznim retkim proizvodima. U pitanju su razne vrste antikvarnih knjiga, ručnih satova, porcelanskih proizvoda, narukvica i drugih vrsta nakita. Ideja za ovaj market nastala je 1984. godine, kada je trajao nedelju dana pred Božić. Preseljen je u veliki šator 1999. godine, nakon što je taj isti šator služio za okupljanje tokom pomračenja Sunca, a potom i kao zaštita od kiše.

TV toranj (Foto: Stuttgart-Marketing GmbH (SMG))

Tokom trajanja ovog prazničnog perioda održava se veliki broj kvalitetnih besplatnih koncerata, koji ulepšavaju celokupan doživljaj. Postoji i nekoliko nastupa koji se naplaćuju, a održavaju se na orguljama u obližnjoj crkvi.

Ukoliko razmišljate šta bi sve ovde moglo da privuče decu osim jela i pića, ne brinite, oni imaju celu magičnu sekciju posvećenu njima. Tu je svojevrsna „Dečja zemlja bajki“ u okviru koje se mogu provozati vozićem kroz čudesan zimski pejzaž i okolinu. Mališanima se nude i razne druge aktivnosti u kojima mogu učestvovati sami, ili zajedno sa roditeljima. Mogu da prave svoje medenjake, posebne vrste voćnih „ražnjića“, pa čak i da dizajniraju sopstvenu sveću. Tu su i kreativni kolaži koje posle mogu poneti sa sobom za uspomenu.

Foto: (Stuttgart-Marketing GmbH/Jean-Claude Winkler)

Štutgart naravno ima da ponudi i drugi sadržaj osim ovog prazničnog, prvenstveno kulturni i automobilistički. Njegovi stanovnici vole da jedu i piju, što je jedno od nasleđa geografskog položaja u jednom od najvećih vinogradarskih regiona u Nemačkoj. Zato ćete imati prilike da probate razne gastronomske specijalitete, od tradicionalnih nemačkih recepata, pa sve do nešto modernije kulinarske ponude. A sve to obavezno zalijte čašom fenomenalnog lokalnog vina.

Muzej Porše (Foto: Porshe AG)

Kada ste povratili energiju, vreme je za kulturni obilazak grada. Sa Dvorskog trga možete se zaputiti ka Umetničkom muzeju Štutgart, sa bogatom kolekcijom klasičnih i savremenih umetničkih dela. Nemojte zaobići Novi dvorac, koji dominira slikom grada u samom centru. Još jedna obavezna destinacija je Vilhelma, botaničko-zoološki vrt koji vrvi od života u svakom smislu.

Muzej Mercedes-Benc (Foto: Daimler AG)

Ljubitelji automobilizma prepoznaće Štutgart kao rodno mesto automobila, jer su u njemu Gotlib Dajmler i Vilhelm Majbah osmislili i napravili prvi brzohodni benzinski motor 1885. godine. Uspomena na to je prikladno sačuvana i predstavlja se u Mercedes-Benc muzeju, koji je jedini muzej na svetu sa kompletnom prezentacijom istorije automobilske industrije. Samo futurističko zdanje veoma je upečatljivo i spolja, a iznutra vas čeka 160 automobilskih eksponata i još puno toga. Još jedan fenomenalni muzej koji ne treba zaobići je Porše muzej sa 80 eksponata, među kojima je i automobil sa trke u Le Manu 1971. godine. Tu je naravno kompetna istorija ovog kultnog brenda.

Naslovna fotografija: Stuttgart-Marketing GmbH (SMG)