Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Čurug – selo tihe Tise na putu meda i sira

Poslednje trzaje leta valjalo bi iskoristiti da se upije još malo sunca. Ono u septembru više miluje nego prži – idealno za izletničku šetnjicu, ali još uvek dovoljno toplo i za boravak na plažici uz kafu ili ručak. Sve to nudi i jedno simpatično mestašce na 30-ak kilometara od Novog Sada – Čurug.

To je zapravo jedno od najstarijih sela Vojvodine i rodno je mesto brojnih akademskih slikara i velikana. Smešteno je uz prirodne lepote Parka prirode Stara Tisa, a osim lepih pejzaža nudi i dobru domaću hranu zbog čega je važna tačka na putu sira i meda.

Simbol sela je i vetrenjača čiji je mehanizam izgrađen u Mađarskoj 1843. godine. Ovaj spomenik kulture poznat je i kao Rođina vetrenjača, i u vlasništvu je porodice Stojšin. Tu je i velelepna crkva Vaznesenja Gospodnjeg iz 1858. godine sa vrednim umetničkim ikonostasom, delom čuvenog slikara Đorđa Krstića.

Ovo je kraj burne istorije o čemu svedoči i sama zgrada Muzeja žrtava racije, nekada Topalov magacin, u kojem je za vreme zloglasne racije mađarskih fašista januara 1942. godine ubijeno nekoliko stotina žitelja Čuruga.

Ukoliko želite da što više saznate o ovom selu u nekoliko sati, preporučujemo da se priključite turističkoj turi Čuruški špacirung koju organizuju Exlore Novi Sad (063 14 11 840) i Turistička organizacija opštine Žabalj. U okviru ture obilaze se poljoprivredna gazdinstva i degustiraju vina, sirevi i med.

Ukoliko se umorite od špacirunga, preporučujemo predah u čardi Tiha Tisa. Ovo mesto će vam svojim zanimljivim natpisima skrenuti pažnju na to da gubite vreme ako ne radite ono što volite, da je novac potrošen u kafani novac uložen u sećanja i podsetiti vas na značaj poljubaca. Tu će vam se ponuditi predivan kutak za razmišljanje na ljuljašci sa pogledom na Tisu. Možete se smestiti i na terasici nad vodom ili zavaliti u ležaljci na peščanoj plaži uz kafu ili hladan napitak.

Restoran nudi riblje specijalitete – čorbu, smuđa, soma i šarana, a tu su i kuvana jela (pasulj i goveđi gulaš) i roštilj. Ipak, nemojte ovde očekivati brzu uslugu – tu je nekako sve lagano i opušteno. Deca će se zabaviti u igraoni na plaži, ili u zoo vrtu gde mogu da vide zečeve, paunove i kokoške.

Tu su naravno i Biserno ostrvo i obližnja Jegrička, posebno zanimljiva onima koji vole da zabace… Jedini problem je što sve to možda neće stati u jedan izlet!